Lasse Sandlin: Det var ett självklart val

FOTBOLL

"Valet var självklart" - en unik motivering...

"La scelta era facile" för att använda det språk som oftast talas på den 60:e Guldbollen-vinnarens hemmaplan.

En unik motivering för en unik lirare - Zlatan Ibrahimovic, FC Juventus.

Det behövdes inget längre sammanträde för årets Guldbollen-jury, men som veteran i gänget - jag debuterade redan 1968 med att utse IFK Norrköpings Björn Nordqvist - kan jag berätta, att jag varit med om betydligt snabbare möten. Faktiskt.

Här diskuterades i alla fall namn som Andreas Isaksson, Tobias Linderoth, Fredrik Ljungberg, Teddy Lucic och Olof Mellberg, men när vi så småningom gick till omröstning var valet enhälligt och - självklart...

Trots att Zlatan inte ens var landslagets främste målgörare 2005. Den interna matchen vanns istället av Fredrik Ljungberg: 5-4 mot Zlatan.

Kanonkulan är målet man minns

Ändå är det av landskampsmål främst ett Zlatan-mål man minns.

Ett sånt mål man kan få Guldbollen för, även om det i de ursprungliga statuterna talas om att "Fotboll är ett lagspel och att det är samspelet, lagarbetet, som ger bästa utbytet och som skall premieras. Inte själviskhet och målsugenhet."

- Följaktligen får icke bravurprestationer av enstaka spelare övervärderas, som fabrikör Hilding Hallgren, ordförande i Fotbollförbundets Verkställande utskott, slår fast i en central artikel i Stockholms-Tidningen, när Projekt Guldbollen presenteras i november 1946.

- Men i bestämmelserna för detta nya pris trycks det nu särskilt på att det är den för LAGET nyttigaste spelaren som skall ihågkommas, fortsätter VU-ordförande Hallgren och låter i alla fall nöjd.

Nöjd skulle han säkert också ha varit om han funnits med på Ferenc Puskas-stadion i Budapest den onsdagkväll i september, då Sverige tog det avgörande steget mot nästa års VM i Tyskland. På tilläggstid.

Det är då Mattias Jonson hittar Zlatan med en boll i djupled, Zlatan tar emot felvänd längst ute till höger i straffområdet, svänger runt och drar förbi sin bevakare med ett snabbt ryck, innan han ur mycket snäv vinkel piskar upp bollen i nättaket vid närmaste stolpen.

Kanonkulan i Budapest - och så länge vi har en sådan målskytt i laget är det aldrig för sent att hoppas.

Som Hilding Hallgren sa: "Den för laget nyttigaste spelaren"

Eller som det står i årets Guldbollen-motivering: "Genom ... att förena det spektakulära med det för laget nyttiga har han blivit en förebild för unga och en gyllene representant för svensk fotboll i världen."

Helt rätt val bland tjejerna

Riktigt lika självklar vinnare som Zlatan var bland grabbarna var inte Diamantbollens Hanna Marklund bland tjejerna.

EM blev, trots bronset, ingen direkt svensk succé efter den tröga starten med 1-1 mot Danmark och 0-0 mot Finland, och när svenskorna så gjorde sin bästa match vann Norge den, 3-2 - och som vanligt för svenska tjejer kom slutet efter ännu en förlängning. Denna gång i en engelsk stad vid namn Warrington.

Hanna Marklund gör sällan mål i klubblaget och än mer sällan sker det i landslaget: på numera 95 landskamper har det bara blivit fem mål.

Men i EM-semifinalen hade hon faktiskt två gyllene lägen att avgöra matchen.

Båda efter hörnor - det första under ordinarie tid, det andra med bara några minuter kvar av förlängningen - men båda Hannas nickar smet just utanför.

Ändå känns diamantvalet helt rätt, när Umeå IK:s forna ytterback nu flyttat hem igen till Skellefteå och Sunnanå SK och i samma veva i landslaget definitivt bytt från ytter- till innerback, en mycket följsam sådan.

En veteran är hon med sina 95 landskamper. Ändå har hon i årets landslag kamperat ihop med sex ännu mer rutinerade tjejer: Kicki Bengtsson 157, Malin Andersson 151, Victoria Svensson 115, Hanna Ljungberg 113, Jane Törnqvist 108 och Malin Moström 104. Några byts till nästa års dennerbyska landslag. De flesta blir kvar.

Grattis Hanna och Zlatan

Däribland Hanna Marklund, moderklubb Varuträsk IF - i det så kallade Guldriket utmed Silvervägen, mittemellan Skellefteå och Boliden.

Det är nu 59 år sedan det blev tyst i de fyra dagbrotten och sista skiftet gick av gruvan i Varuträsk 1946.

Som geologer och mineralsamlare vet är Varuträsk dock alltjämt en av världens mineralrikaste platser, och nu har ju till och med en diamantboll hittat dit.

Grattis Hanna!

Och än en gång: grattis Zlatan!

Motiveringen

Lasse Sandlin