Förbundet vill behålla galan - utan stjärnor

FOTBOLL

Fotbollsgalan befinner sig i en djup kris.

Räddningen kan bli en gala utan de utländska stjärnorna.

- Det kommer att kretsa kring allsvenskan i framtiden, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Foto: SCANPIX
Stannade hemma Storstjärnorna kom inte till Fotbollsgalan. Nu planerar förbundet en gala för allsvenskan för att slippa en repris.

Efter all kritik mot årets Fotbollsgala talar det mesta för att det kommer att bli en rejäl ändring i upplägget inför nästa år.

Den nya Fotbollsgalan kommer att rikta in sig på allsvenskan. Och i stället för att exempelvis dela ut pris till Sveriges bästa anfallare kommer priset att gå till allsvenskans bästa anfallare.

Guldbollen behålls

Enda undantaget är Guldbollen och Diamantbollen som även i fortsättningen kommer att delas ut till Sveriges totalt sett bästa fotbollsspelare.

- Det är antagligen så det kommer att se ut i framtiden, säger Lars-Åke Lagrell.

Elitklubbarnas intresseförening Svensk Elitfotboll är inne på samma linje.

- Vi vill ha en gala där de allsvenska spelarna bedöms för sig. De kan inte konkurrera med spelare som är etablerade i europeiska storlag, säger Bo Lundquist, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Kan stoppa bidrag

Föreningen betalar i dag hälften av kostnaderna för Fotbollsgalan medan Fotbollförbundet betalar den andra halvan. Men de kan tänka sig att dra in de pengarna om inte de inhemska spelarna får mer utrymme under Fotbollsgalan.

- Vi (de allsvenska klubbarna) uppmärksammas inte som vi borde under sändning. Om vi ska fortsätta att vara med ska vi bli erbjudna en produkt där man kommer att exponera svenska spelare som ligger inom vårt intresseområde. Exempelvis svenska mästare och andra svenska prestationer, säger Bo Lundquist.

Och det mesta talar för att det kommer att bli så - redan nästa år.

Carl Johan Bjäreborn