Läsarna: Allbäck!

Het kandidat till Guldbollen 2006, men själv väljer han Linderoth

FOTBOLL

KÖPENHAMN

Sportbladets läsare tycker att Marcus Allbäck, 33, ska få Guldbollen 2006.

Det tycker inte målkungen själv

– För mig är det självklart att Tobias Linderoth ska ha den.

Foto: Daniel Nilsson
ställningen i natt Gå in på sportbladet.se och rösta fram din favorit till Guldbollen 2006. Efter 20 490 röster hade Allbäck fått 29,2% av rösterna. Närmast efter låg Kim Källström med 17,8% av rösterna.

Nickpasset till Fredrik Ljungberg mot Paraguay i VM och kvitteringen mot England fem dagar senare.

2-0-målet mot Spanien i EM-kvalet och fullträffen som fällde Manchester United i Champions League.

Lägg dessutom till den danska ligatiteln och segern i Champions League har ni en hyfsad bild av hur Marcus Allbäck haft det 2006.

– Det har varit ett härligt år. Två titlar med FCK på våren och under sommaren fick jag mycket mer speltid i VM än jag hade hoppats på, säger Allbäck som nu är mitt inne i en närmast sagolik höst.

På gamla dar

– Det var en otroligt häftig grej när vi slog Ajax borta med 2–0, vände underläget från hemmamatchen (1–2) och kvalade in till Champions League. Det trodde jag inte, att jag på gamla dar skulle få spela Champions Leauge.

Så sent som förra onsdagen var Marcus Allbäck FC Köpenhamns stora hjälte när han – mot mäktiga Manchester United – gjorde klubbens första Champions League-mål genom tiderna.

Segern mot Man U följdes fyra dagar senare upp av en imponerande 3–1-seger i derbyt mot Bröndby, där Allbäck gjorde två av målen.

Supersäsongen innebär att läsarna på Sportbladets hemsida nu röstat fram Marcus Allbäck som favorit till Guldbollen 2006.

– Ja, jag har sett det på nätet. Det är väl så att de som röstar har de färskaste händ­elserna i minnet och det är klart att det ha stämt helt okej för mig de senaste månaderna, säger Allbäck som dock tror stenhårt på en annan FCK:are.

Slitna ljumskar

– Ser man på hela året så tycker jag det är solklart att Tobias (Linderoth) ska få Guldbollen.

På grund av slitna ljumskar har Marcus Allbäck i samråd med Lars Lagerbäck fått ledigt från landskampen mot Elfenbenskusten i franska Le Mans nästa onsdag.

Men redan på söndag tror Allbäck på spel i danska ligan och om två veckor väntar Benfica borta i Champions League. Nästa år hoppas han vara tillbaka i Blågult.

– Som jag känner mig nu har jag inga som helst planer på att sluta i landslaget. Jag känner fortfarande ett grymt sug. Men jag blir inte yngre och i det här yrket kan man aldrig veta vad som händer i morgon.

Hur långt kan FCK räcka i Champions League?

– Efter segern mot United har vi chansen att gå vidare. Vi växer in i det för varje match och det är klart att vi siktar på att gå vidare ur gruppen, säger ”Mackan”.

Mattias Larsson