-Vore speciellt att få en egen...

Linderoth uppväxt med Guldbollen-het kandidat nu

Foto: Anders Deros
Bästa året Royal League-titel, ligatitel, VM-spel, Champions League – 2006 var ett imponerande år för Tobias Linderoth.
FOTBOLL

För de flesta är Guldbollen bara en ouppnåelig dröm.

Tobias Linderoth, 27, har levt med den i hela sitt liv.

- Jag har sett pappas i skåpet där hemma så länge jag kan minnas, säger Linderoth.

Foto: SKÅNEREPORTAGE
1976 fick pappa Anders Linderoth Guldbollen.

Pappa heter Anders och fick Guldbollen 1976.

Två år senare föddes Tobias i Marseille där Anders då var proffs.

Nu - 30 år efter att Anders fick priset - är Tobias en av huvudfavoriterna till den åtråvärda trofén.

- Det är det finaste individuella priset man kan få inom svensk fotboll. Det är ett tecken på att man gjort något riktigt bra den säsongen. Det är klart att det vore väldigt kul att få en guldboll, säger Tobias Linderoth.

Och Tobias Linderoths säsong 2006 har verkligen varit riktigt bra.

Lagkapten i FCK

Han har vunnit danska ligan och Royal League med FC Köpenhamn, han har spelat VM för Sverige och sänkt Spanien i EM-kvalet. Dessutom har han under hösten, som lagkapten, fört FCK till klubbens första Champions League-deltagande genom tiderna.

- Jag tycker 2006 har varit mitt bästa fotbollsår så här långt, i alla fall om man tänker på vad man varit med om, säger Tobias.

Spelmässigt då?

- Det har stämt bra hela säsongen. Det har varit mycket matcher nu på hösten och jag har kanske inte varit 100-procentig hela vägen, men det har fungerat bra ändå.

Marcus Allbäck sa i gårdagens Sportbladet att du är den självklare Guldbollenvinnaren 2006, vad tycker du själv?

- Jag tycker att Mackan är en av huvudkandidaterna, (Fredrik) Ljungberg gjorde ett bra VM. Sedan tycker jag en sådan som Niclas Alexandersson, han är uppe i nästan 100 landskamper nu och har varit med länge.

Vad skulle betyda för dig att få Guldbollen?

- Jag är uppvuxen med Guldbollen. Jag har sett pappas i skåpet där hemma så länge jag kan minnas. Det är klart att det skulle kännas speciellt och väldigt hedrande att få en egen, säger Tobias Linderoth.

Vem som får Guldbollen 2006 meddelas vid Fotbollsgalan på måndag, redan i går berättade Tobias Linderoth dock att han inte kommer att spela landskampen mot Elfenbenskusten på onsdag.

- Jag känner mig lite sliten och har haft problem med både ryggen och höften. Så jag hoppas vila nästa vecka för att vara okej till matchen mot Benfica i Champions League nästa tisdag, avslutar Linderoth.

Linderoth om...

Mattias Larsson