Grå, jämntjock - och väldigt lång

Anrell: Det blev inte den kalkon jag förutspått

FOTBOLL

Blev Fotbollsgalan den där fantastiska kalkonen jag förutspått?

Tyvärr inte.

Däremot fick vi se årets rockvideo när Lagerbäck och Lagrell sjöng Take Thats "Back for good" till den ständigt frånvarande Zlatan. Stor humor, Lars & Lars.

Ingen bröstchock i år - däremot är jag fortfarande inte är helt säker på om Jessica Almenäs hade glömt att ta på sig kjolen eller inte...

Jag vet inte hur många förbundskaptener eller förbundsbasar som apar sig och skojar och tillåter sig vara en smula självdistanserade på det här sättet.

Antagligen inga. Det ska Lars & Lars ha heder för. Om det blidkade Zlatan vet jag inte, men han är ju å andra sidan redan blidkad, vad jag förstår, så det kanske mera var en blinkning än ett rop på hjälp. Jag tror det. Zlatan ä r tillbaka för gott. Om det finns nåt som heter "för gott" i fallet Zlatan...

Galan då? Kalkon eller kanon?

Jessica Almenäs visade ben i stället för bröst i år.

Benen såg ut att växa i direktsändning, och inte mig emot. Hon hade en kimonoröd sak på sig och i början verkade hon ha en kuttkort kjol.

Om hon nu hade nån kjol, jag är inte så säker.

Adam Alsing var strikt och stram och lite tråkig, kanske blev både han och Jessica avskräckta av mardrömsstarten där hennes skämt om Chippen gav ekande tystnad som svar och Adams upphaussning av Guldbollen gav samma ekande tystnad och tvingade honom att vädja om en smula jubel.

Fredrik Reinfeldt övertänd

Skämtet om Teddy Lucic-kanalen i TV 4 var inte någon höjdare det heller - nån som kan förklara det roliga? Tvärtom var det snarare TV 4-sporten som sämst; platt, intern, överkäck, obegriplig.

Pia Johansson var övertänd som prisutdelare - ständigt dessa sexskämt - och kanske var det utslag av samma humor att scenen var byggd som en spermie. Jag vet inte.

Fredrik Reinfeldt var också övertänd och skulle skämta. Det kunde han inte.

Artisterna då?

Playback och... gäsp... playback.

Bakgrunden?

De nordkoreanska scouterna viftade i led och skrek på kommando åt Take That. I övrigt låg de lågt. Det var skönt. Jag gillar inte drillade nordkoreanska scouter. Jag blir rädd för dem.

Orup presenterades som vår mest populära artist. Det är han inte. Möjligen på Take Thats tid. Inte nu. Take That presenterades som Take That. Det är de inte.

Som årets idrottsplan valdes Söderstadion.

Vilket skämt. Den enda arenan där man inte ens klarade av att slutföra en match i år. Pinsamt.

Introduktionen av Diamantbollen var verkligen gräslig. Där lyckades man på en halv minut få in nedslitna schabloner som Bollen är Rund och Det Gröna Fältets Schack. Så himla gubbigt. Men Lotta Schelin som vann var bra. Hennes tacktal var kvällens mest spontana och vältaliga.

Däremot blev jag uppretad på alla motiveringar till tjejpriserna som hela tiden skulle tala om vilka charmiga och trevligt leende idrottare vi hade att göra med. Varför sa man inte det om killarna? Varför gör man såna gubbiga självmål?

Jag skiter i om mina fotbollsspelare är "trevligt leende". De får lika gärna se ut som Jaap Stam för mig.

Har man inte fattat att hela poängen med att ha med tjejerna på ett någorlunda likvärdigt sätt är att behandla dem som idrottsmän - på alla sätt. Sen kan man tycka att de är hur kramvänliga och hundvalpsaktiga som helst.

Jo, lite manssexism hann man med också.

Ljungberg vann på insatsen - inte leendet

Fredrik Ljungbergs kläder skojade man om. Hans kalsonger. Men när han vann Guldbollen var det för sin insats på planen - inte för att han har ett charmigt leende.

Själv var jag mest förtjust i Ljungbergs kläder. Sån där kedja har jag inte sett på ett tag. Arsenalstjärnan såg ut som en förvuxen skatare. D e t var hur kramvänligt och hundvalpsaktigt som helst.

Även i år hade man tagit bort nästan alla tacktalen.

Jag gillar inte det. Det tar bort en stor del av nerven i galan. Att se dessa stjärnor stamma och vara nervösa är en av poängerna med såna här galor, precis som det är kul att se dem uppklädda och snygga. Korkade intetsägande intervjuer får man i alla andra program, tacktal ingen annanstans.

Men hur lät de?

Henrik Larsson var tråkig som vanligt.

Kandidatvalet - hur historielöst som helst

Fredrik Ljungberg var ganska skönt avspänd. Hans tal innehöll 27 "kanske". Men han har verkligen blivit en världsman - som inte försöker dölja att det här är såna svenska erkännanden han egentligen strävar efter.

Och så omröstningen om Tidernas mål.

Hur kan man komma på att ha en sån omröstning och ha tre av fem kandidater från de senaste fem åren? Hur historielös får en tv-kanal vara?

Var det en bra gala?

Nej. Den var grå, jämntjock och lång. Zlatan, Källström och Marta var inte ens nominerade.

Var den en kalkon? Inte tillräckligt.

Var det nåt som var bra förutom Lars & Lars-videon? Ja, att åtminstone några av vinnarna kom i år.

Betyg? Två plus.

Sen hoppas jag bara att nån hittar Jessicas kjol och Alsings humor till reprisen.