STÖRST AV ALLA

Historisk med tre VM-guld – nu är cirkus-Pelé tillbaka

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
pelés lyxliv – stjärnans besök i Stockholm Pelé är tillbaka i Stockholm för första gången sedan VM-guldet 1958.
FOTBOLL

Under två dygn i Sverige kommer världens genom tidernas bäste fotbollsspelare att leva som en kung.

Notan står Svenska Fotbollförbundet för.

– Det är värt varenda krona och det är klart att vi ska ta hand honom på det sättet han är värd, säger Jan Larsson, marknadschef på förbundet.

På söndagseftermiddagen landade Pelé på Arlanda utanför Stockholm.Han välkomnades av en delegation från Svenska Fotbollförbundet med bland andra förre Uefa-basen Lennart Johansson. När Pelé, som själv uttryckt en önskan att få träffa den svenske fotbollspampen, såg Johansson brast han ut:

– The president... My president!

Första på 50 år

Pelés besök i Stockholm är hans första sedan han förde sitt Brasilien till landets historiska första VM-guld i just Sverige för 50 år sedan.

Sportbladet kan berätta att fotbolls-legendaren kommer att leva som en kung under de två dygn som han stannar i Stockholm.

Han kommer att bo i en av de lyxiga sviterna på stans flottaste hotell, Grand Hotell, mittemot slottet. För att han snabbt och bekvämt ska kunna ta sig till och från sina olika framträdanden har han en egen bil med chaufför till sitt förfogande.

Enligt uppgifter kommer han även att ta ut ett arvode för sitt besök. Hans vistelse jämförs från förbundshåll som ett kommersiellt uppdrag.

Notan för kalaset står Svenska Fotbollförbundet för.

– Det handlar om en affärsuppgörelse som flera är inblandade i. Vi anser att det är värt varenda krona, säger förbundets marknadschef Jan Larsson.

”Är en fotbollskung”

Han vill inte gå in på hur mycket pengar det handlar om men klart är att det rör sig om stora kostnader.

– Det handlar om att ta hit honom, fixa transporter, bra boende och se till så att han har det bra. Han är ingen diva som ställer extra krav men vi vill att han ska bo bra. Vi ska ta hand om honom på det sättet han är värd.

– Han är ju en fotbolls-kung.

Flera säkerhetsvakter kommer dessutom att följa varje steg som Pelé tar och det råder stor sekretess kring arbetet.

– Det får absolut inte hända någonting så det är klart att det finns en beredskap, säger Jan Larsson.

Hedersgäst på galan

Under måndagen kommer Pelé först att minnas VM-finalen för 50 år sedan under en ceremoni på Råsunda tillsammans med de svenska spelarna som deltog och som fortfarande är i livet.

Senare under kvällen kommer han att vara hedersgäst på fotbollsgalan där han ska dela ut två priser.

Brassen kommer dessutom att hyllas på olika sätt och bland annat få ta emot ett speciellt hederspris från Svenska Fotbollförbundet. Under tisdagen väntar sedan ett besök hos Drottning Silvia innan han flyger hem till Brasilien igen.