Chockvalet

Diamantbollenvinnaren Östberg ifrågasätts

Foto: Jimmy Wixtröm
Frida Östberg fick Diamantbollen – vilket överraskade många.
FOTBOLL

Frida Östberg skrällde och fick Diamantbollen som årets bästa damspelare.

Utmärkelsen är kontroversiell och ifrågasätts nu på flera håll.

– Ett märkligt, oväntat val, säger legendaren Anette Börjesson.

30-åriga Frida Östberg meddelade för en vecka sedan att hon lägger av med fotbollen efter en framgångsrik karriär i Umeå, Linköping och landslaget.

I går var hon rörd till tårar när hon hedrades med Diamantbollen, Sydsvenskan och Svenska fotbollförbundets pris som Sveriges bästa damfotbollsspelare 2008.

– Jag fick veta för två veckor sedan och jag började faktiskt gråta då också. Det är inget bra det här, jag förstör min image, haha. Jag var fantastiskt rörd, jag kände bara tacksamhet mot alla som hjälpt en på vägen fram.

Stor miss mot Kina

Men beslutet är kontroversiellt. Frida Östberg blev visserligen svensk mästare med Umeå men har knappast varit lagets mest framträdande spelare.

Under OS sågades hon efter ett par rejäla tabbar, i premiären var hon direkt ansvarig för Kinas ledningsmål med en misslyckad rensning.

”Inte det rätta valet”

– Med tanke på att hon inte är ens är nominerad till de fyra bästa backarna på Fotbollsgalan så tycker jag att det är ett märkligt val. Hon är bra och har den rätta inställningen. Men för mig är det inte det rätta valet i år, säger Anette Börjesson, en av svensk damfotbolls största som sitter med i juryn för galans övriga priser.

Vem anser du borde fått priset?

– Therese Sjögran eller Victoria Svensson trodde jag på.

”Inte bäst 2008”

Sportbladets krönikör Jennifer Wegerup går ännu längre i sin kritik.

– En helt obegriplig utnämning. Hon har gjort jätte­mycket bra för fotbollen, men hon har absolut inte varit bäst 2008. Det här kan bara vara för lång och trogen tjänst, det är som att Niclas Alexandersson skulle få Guldbollen och så hade man aldrig gjort på herr­sidan.

Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby, som sitter i Diamantbollens jury, försvarar utnämningen.

– Jag kan förstå de som blir lite överraskade, men inte de inom damfotbollen. Kanske tycker man att det är ett konstigt val om man inte är lika påläst.

”En av mina bästa”

Frida Östberg håller inte med om att hennes Diamantboll är en skräll.

– Jag har några plumpar i mitt register men överlag tycker jag att jag gjort en bra säsong, en av mina bästa.