”Han vinner 2009”

Zlatan hyllas av folket och landslaget

Foto: Scanpix
Svensk fotbolls guldgosse nummer ett – Zlatan – fick i går Guldbollen för tredje gången.
FOTBOLL

Landslagskompisarna har vant sig.

Och unnar Zlatan Ibrahimovic att regera på fotbollsgalan flera år till.

–?Han är väl värd det, säger Christian Wilhelmsson.

Foto: Bildbyrån
Wilhelmsson.

Det blev Zlatan Ibrahimovics gala. Landslagskamraterna, merparten av dem åker i dag till Holland för onsdagens vänskapsmatch, fick se sin anfalls-kollega gå upp på scenen tre gånger.

– Det är så det har varit de senaste åren, han har vunnit priserna gång på gång. Det är rätt, säger Christian ”Chippen” Wilhelmsson.

”Chippen” är en av landslagsspelarna som känner Zlatan lite extra, Daniel Majstorovic är en annan och han log gott när stolen bredvid honom lämnades för prisutdelningen av Guldbollen.

– Zlatan får en väldig massa cred här hemma nuförtiden. Men jag tycker fortfarande att han kan få mer uppskattning internationellt, när man rankar spelare till exempel, säger Wilhelmsson.

”Sa inte ett ord”

Christian Wilhelmsson lärde känna Zlatan under åren i U21-landslaget – de gjorde debut tillsammans i A-landslaget inomhus mot Färöarna i Växjö 2001.

– Vi delade alltid rum under tiden i U21. Vi kom fantastiskt bra överens från start, säger ”Chippen”.

Sportbladet passade under den stora Zlatan-kvällen på att fråga flera nuvarande och före detta landslagsspelare om deras första minne av stjärnan.

Flera av dem mötte Zlatan personligen första gången på hans ”riktiga” landslagsdebut mot Schweiz i Genève i april 2001.

– Han sa inte ett ord. När man frågade sa han att han var dålig på allt. Jag och Henke Larsson tog honom under våra vingar lite och han spöade skiten ur oss i hockeyspel. På planen var han helt otrolig, säger Magnus Hedman.

– Det hade snackats en del om honom innan, men det var första gången vi träffades. Man såg redan då att han hade en unik talang. Men han ville inte gärna släppa bollen, berättar Anders Svensson.Petra Thorén