Zlatan är i sjunde Guldbolls-himlen

FOTBOLL

PARIS/STOCKHOLM. Sju nyanser av guld.

Zlatan Ibrahimovic vann i kväll sin sjunde guldboll och skrev på nytt fotbollshistoria.

– Tur att man har ett stort hus så att man får plats med alla, säger Zlatan.

Foto: BILDBYRÅN

Vinnaren av Aftonbladets och Svenska fotbollförbundets guldboll 2012 heter – föga oväntat – Zlatan Ibrahimovic.

Han får priset för sina insatser i landslaget och i klubblagen.

Zlatan vann skytteligan med Milan säsongen som gick och leder franska skytteligan med nya klubben PSG.

”Det har blivit så många nu”

I kväll hyllades han på Fotbollsgalan i Globen där han fick ta emot sin sjunde gyllene trofé.

– Det känns fantastiskt. Tur att man har ett stort hus så att man får plats med alla. Men det är ett bevis på att det har gått bra den här säsongen. Trots att jag inte fick vinna något med Milan gick det fantastiskt bra individuellt, säger Zlatan.

Hur rankar du den mot de andra?

– Det har blivit så många nu och den senaste blir alltid speciellt. Det är den man kommer ihåg (haha). Men det känns speciellt såklart med tanke på det man gått igenom under säsongen som gick och den som öppnar nu. Det är klart att man rankar den högt. Jag sa på scenen att Tysklands-matchen är nästan lika stor som det här men den är inte i närheten.

”Hela tiden något om mig”

Har flytten till Paris varit ditt tuffaste klubbyte?

– Det är nog den största utmaningen jag varit med om. Det vi söker är att vinna och både på och utanför planen har det varit stor hysteri där nere. Det snackas mycket, inte bara i Paris utan i hela Frankrike och världen tror jag. Men vi måste hitta vägen till framgång. Det gör vi nu. Det är den största utmaningen jag har varit med om. Men det är det bästa som finns när du tar en sådan utmaning och efter säsongen har lyckats. Det betyder att du gjort något bra.

Hur har det varit utanför planen?

– Det har varit mycket ända sedan jag kom till Frankrike. De sa till mig innan att ”det kommer bli lugnt. Det är lugnt att vara fotbollsspelare i Paris”. Det känns som det är tvärtom. Var jag än går är det folk överallt. Det har det varit hela tiden men det är annorlunda här. Det är någon kanal på varje träning och de har gjort någon figur av mig. Det är hela tiden något om mig. Men man får hantera det på ett bra sätt så kommer vi att lyckas.

”Känns fantastiskt”

När Sportbladet gav Zlatan beskedet om Guldbollen inför Fotbollsgalan sa han så här:

– Jag måste säga att det känns fantastiskt. Sjunde guldbollen och jag fortsätter att skriva historia. Det är en stor ära för mig givetvis, säger Zlatan och fortsätter:

– Det betyder att jag gjort något bra även i år. Och jag fortsätter att växa och utvecklas som spelare. Och som person tror jag. Samlingen fortsätter att växa och jag hoppas bara att jag får plats med den (skratt) och det ska vi nog hitta därhemma.

Vann första 2005

Han vann sin första guldboll 2005 och med undantag för 2006, när Fredrik Ljungberg vann, har sedan vunnit vartenda år.

– Det känns fantastiskt bra och man fortsätter att ånga på och jag vill ännu mer och jag är inte nöjd med det här. Så länge jag spelar så vill jag ju vinna och man vill få den här berömmelsen och de här utmärkelserna. Det är beviset på att man gjort något bra så jag tackar så mycket.

Det var 66:e gången Guldbollen delades ut.

Fotnot: I Sportbladet i morgon läser du hela den långa, exklusiva intervjun gjord på plats i Paris, med Zlatan.

FAKTA

Officiell motivering

Zlatan Ibrahimovic får guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblagen Milan och Paris Saint-Germain. Han har tagit ytterligare steg i sitt ledarskap i såväl klubb- som landslag, skrivit italiensk skyttekungshistoria och erövrat ytterligare en liga.

I juryn satt Erik Hamrén, Karl-Erik Nilsson, Mikael Santoft, Håkan Andreasson, Simon Bank och Jennifer Wegerup.

ARTIKELN HANDLAR OM