Sabrina strippade när Roma vann - i år tänker hon gå i kloster

FOTBOLL

På Via Santi Quattro i Rom, finns en videouthyrningsbutik som i alla avseenden påminner om tobakshandeln i Brooklyn i filmen "Smoke". Bland de lätt mögeldoftande filmhyllorna möts kvarteret Celios invånare för att resonera om tillvaron och konsten, men framförallt om fotbollen. Butikens ägare Mauro vet allt som är värt att veta om sina kunders privatliv och mentala och fysiska hälsa.

Stripp i fjol - i år blir det kloster för Sabrina Ferilli.

Förra året mådde detta Roma-galna kvarter nästan lite för bra. I år har alla åter antagit den typiskt romerska inställningen att man inte förvånas över något och inte väntar sig någonting heller. Det verkar sitta i generna som en konsekvens av Roms historia. Här har ständigt nya erövrare dragit fram, skövlat, våldtagit och givit sig iväg. Romarnas grundläggande filosofi är pessimistisk fatalism.

Följaktligen är det få som tror att Roma faktiskt skulle kunna vinna ligan i år också. Matematiskt är det fullt möjligt. Om Inter förlorar mot Lazio i Rom och Juventus förlorar eller spelar oavgjort mot Udinese i Udine, medan Roma vinner mot Torino borta, ja, då går Lo Scudetto till Roma för andra året i rad.

Men romanisterna uppfattar den ekvationen mer som ett mirakel än som en möjlighet. Den kurviga skådespelerskan Sabrina Ferilli som strippade till Romas ära efter ligasegern i fjol, säger nu att hon går i kloster om Roma vinner i år.

Alla de oavgjorda matcherna gnager på de romerska nerverna.

- Det är det som folk är deppade över, säger alltså kvarterspsykologen Mauro i videobutiken.

- De andra har inte varit särskilt överlägsna. I år skulle det ha varit enkelt att vinna. Vi har förlorat det här Scudetton alldeles i onödan.

Under tiden förbereder sig den andra halvan av Rom att göra den sannolika förlusten ännu bittrare för i "romanisti". Lazios fans är så besvikna på sitt eget lag att de beslutat heja på Inter på Olympiastadion på söndag.

Inters ägare - grå, mager och kedjerökande

Om stämningen är deppad i Rom, är den minst sagt spänd i Milano. Inter har inte vunnit ligan sedan 1989 och under senare år har besvikelserna varit många. Nytagna bilder på klubbordföranden och ägaren Massimo Moratti säger allt om Inter-folkets sinnestillstånd. Grå i ansiktet, kedjerökande och magrare än någonsin, går han söndagens ödesmatch till mötes.

Tusentals Inter-fans åker till Rom på söndag för att vara med om triumfen eller nederlaget. De andra samlas på Piazza Duomo i Milano framför en jättelik tv-skärm.

Supportrarna är så skrockfulla att de knappt ens vill prata om finalen.

Eventuella festligheter kommer att vara spontana, för det är att utmana ödet att planera dem i förväg. Det enda interisterna kan göra nu är att invänta dramat.

Juventus - laget alla älskar att hata

- En Inter-fan vet vad det vill säga att lida, för varje match med Inter är ett enda långt lidande, säger Mario på Inters supporterklubbförening.

- Inter är och har alltid varit ett oförutsägbart lag. När de måste vinna förlorar de ofta och när man minst anar det, går de och vinner.

Inter-fansens offerkultur går stick i stäv mot Juventus-fansens benhårda tro på sitt lag. Juventus är den klubb i den italienska ligan som har flest supportrar, både i och utanför Turin och Italien. Samtidigt är det laget som alla de andra älskar att hata. För både romanister och interister är det värsta som kan hända att Juventus vinner ligan.

Det här har inte varit någon anmärkningsvärd säsong för Juventus. Men klubben har en sådan styrka och stadga att den alltid är en farlig motståndare. Roma och Inter anser också att Juventus har ett alldeles ovanligt gott förhållande till några av ligans mest kända fotbollsdomare.

Febern i Turin är inte så hög som i Rom och Milano. Juventus vinner ligan var och varannan säsong. I år är det lite oväntat att de är med i slutspurten. Om laget vinner är det fest, men om det förlorar går livet vidare. Icke desto mindre väntas minst 20 000 Juve-fans invadera lilla Udine på söndag. Ligasegern är Juventus om de vinner sin match, medan Inter förlorar eller spelar oavgjort.

Sedan återstår då scenariot som de flesta föredrar att förtränga. Det kan bli oavgjort. Lagen kan hamna på samma slutpoäng. Då blir denna nervpinande väntan ännu längre och en eventuell förlust ännu svårare att smälta. Och spelarna blir tröttare och orkar kanske inte spela något vidare i Japan och VM går åt helvete och Gud vet hur många år till man får vänta på en riktig fotbollstillfredsställelse. Så där låter det när det är riktigt deppigt i videobutiken.