AC Fiorentinas miljardkollaps

Klubben slängs ur Serie B - nu hotar konkurs

FOTBOLL

I går blev det slutgiltigt.

Legendariska AC Fiorentina - som i våras åkte ur den italienska ligans Serie A - nekas plats i Serie B när säsongen startar.

Ekonomin är helt enkelt för dålig.

Foto: AP
hjälpte inte Fjolårets försäljning av Gabriel Batistuta till Roma hjälpte inte Fiorentina. Nu tvingas man ner i seriesystemet eftersom klubben inte klarar de ekonomiska kraven som det italienska förbundet ställer.

I slutskedet fattades 200 miljoner svenska kronor. Men enligt italienska källor har Fiorentina i själva verket skulder på uppemot två miljarder.

23 italienska fotbollsklubbar skulle senast i går bevisa för det italienska förbundet att deras ekonomi är så pass bra att de har råd med ligaspel den kommande säsongen. Alla klubbar utom Fiorentina lyckades.

Det betyder att Florensklubben, Champions League-deltagare så sent som för tre år sedan, nu i bästa fall får spela i Serie C2 - vilket motsvarar division tre.

Skapade nytt lag

För att ens få spela på den nivån krävs då att man startar en helt ny klubb. Något som omedelbart genomfördes i går kväll. Med namnet Fiorentina 1926 Florentia och borgmästare Leonardo Domenici som förste president.

- Det är en hemsk dag, en förlust för oss alla att en så klassisk klubb nu står utanför ligan, säger det italienska fotbollsförbundets ordförande Franco Carraro.

AC Fiorentina har länge brottats med svåra ekonomiska problem. I inledningen av den förra säsongen uteblev exempelvis spelarnas löner i fyra månader. Man har under de senaste säsongerna sålt stjärnor som Gabriel Batistuta, Francesco Toldo och Rui Costa för att ens kunna hålla verksamheten igång.

Intecknat tv-pengar

Detta trots att man redan intecknat förväntade tv-pengar för de närmaste två åren liksom säsongsbiljetter fram till 2006.

Filmproducenten Vittorio Cecchi Gori äger sedan 1990 99 procent av aktierna i AC Fiorentina. Elaka tungor påstår att klubben varit lite av en "leksak" när Gori velat imitera Milanägaren och politikern Silvio Berlusconi.

Goris nöjesimperium ryktas ha skulder i mångmiljardklassen. Varav åtminstone en och en halv, kanske så mycket som två miljarder, enligt italienska källor, direkt kan kopplas till AC Fiorentina.

Har försökt sälja

Gori har under året försökt sälja sitt aktieinnehav bland annat till Benetton och Prada, men misslyckats. Till slut lyckades han alltså inte heller att få fram de 200 miljoner som krävdes för att det italienska förbundets granskare skulle tillåta start i Serie B.

Lars Nylin