”Man kan knappt tro att det är sant”

Kurt Hamrin sörjer sin gamla klubb

FOTBOLL

Svenskklubben AC Fiorentina får börja om.

I tredje eller fjärde divisionen.

- Det är hemskt. Man kan knappt tro att det är sant, säger en sorgsen Kurt Hamrin.

Kurt Hamrin gjorde 150 mål i Fiorentina.

Invånarna i Florens sörjer. AC Fiorentina finns inte mer. "Kurre" Hamrin gjorde 150 mål på 289 matcher under nio år. Han säger att det gör ont i hjärtat att se klubben gå under.

Betyder oerhört mycket

- Fotbollen betyder så oerhört mycket för italienarna. Nu kommer många av de som arbetade kring arenan Artemio Franchi inte behövas längre. Från att ha haft 35 000 per match kommer besökarantalet krympa avsevärt.

Efter VM 1958 köptes Hamrin loss från Juventus för en miljon kronor av Fiorentina. Han blev italiensk cupmästare och vann Cupvinnarcupen med klubben. 1967 bar det av till AC Milan men hjärtat lämnade han kvar i Florens där han bor idag.

- Presidenten, Vittorio Cecchi Gori, misskötte klubben och sitt filmbolag under en längre tid. Han var ensam ägare av klubben och det sägs att han använde pengarna som kommit in från försäljningen av Batistuta och Rui Costa till filmbolaget. Om pengarna använts till klubben så hade den inte gått under på det här sättet.

Under nytt namn

Under det nya namnet Fiorentina 1926 Florentia kommer fotbollslaget nu börja om, i tredje eller fjärde divisionen.

- Hoppas att det blir C1 och inte C2, säger Hamrin. Det finns andra lag i C1 som kanske inte får vara kvar på grund av finansiella problem. Blir det platser över så kanske Fiorentina kan spela där.

Han gjorde 150 mål

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM