”Vi måste bli mästare i år”

Värvningarna kan fixa titeln till Bayern

FOTBOLL

Oliver Kahn, Michael Ballack och tysk fotboll fick sin internationella revansch i VM med silvret.

Nu ska Kahn och Ballack ta revansch i Bundesliga med sitt Bayern München.

- Vi ska och måste bli mästare, säger Björn Andersson, tränare i Bayern München.

Foto: AP
TITTA, VI VANN Dortmund blev mästare i våras. Leonardo Dede jublade med pokalen. Om det blir som Björn Andersson vill så är det en spelare i Bayern München som lyfter den nästa gång.

I München räknas inget annat än segrar. Det har det inte gjort sedan 1969 när man tog sin första ligatitel.

Men inför denna säsong är trycket om möjligt ännu större på Säbener Strasse, klubbens träningsanläggning.

- Vi har aldrig haft så bra spelare som i år. Och det är vi själva, ledning och spelare, som själva satt pressen när vi gått ut och sagt att vi m å s t e vinna ligan, säger Andersson.

Den förre landslagsspelaren Björn Andersson var proffs i Bayern München under de framgångsrika åren vid mitten av 1970-talet. Sedan 1995 har han ingått i klubbens tränarstab.

Efter att vunnit både Champions League och ligan 2001, då med Patrik Andersson i laget, blev det i våras "bara" en tredjeplats i ligan och förlust i kvarten i Champions League mot Real Madrid.

Förluster som tillsammans med de största värvningarna i klubbens historia har fött enorma förväntningar och en revanschlusta i staden som just nu är värd för friidrotts-EM.

Största stjärnorna

FC Bayern har köpt Bundeligas största stjärnor, och samtidigt köpt sönder sina värsta konkurrenter.

VM-stjärnan Michael Ballack värvades från ligatvåan Bayer Leverkusen för att ersätta Stefan Effenberg. Från samma klubb hämtade man brassen Ze Roberto. Och så fyllde man på med Tysklands "Beckham" - Sebastian Deisler (Hertha Berlin), som dock skadades före VM och är borta till ligan sätter i gång efter jul.

- De har inte skett några riktigt stora transfers i år förutom de FC Bayern gjort. Det finns inte de pengarna längre sedan Kirch-gruppen kraschat.

Många klubbar har drabbats hårt av de uteblivna tv-pengarna, dock inte Bayern München. Stuttgart har till exempel dragit in segerpremierna.

- Vi prioriterar ligan före Champions League. Så har det alltid varit. Ligaprestigen är mycket större här i Tyskland. Sedan är det inte fel att vinna Champions League. Men Partizan Belgrad verkar inte bli att leka med, säger Andersson efter att sett jugoslavernas uppvisning mot Hammarby.

Björn Andersson om lagen som gör upp om den tyska ligatiteln

Rade Prica och alla andra övergångar

Johan Flinck