Revanschen

Succé i Rostock - nu leker fotbollslivet för Joakim Persson igen

FOTBOLL

ROSTOCK

Han kallades för allsvenskans mest överskattade spelare.

Nu är han en stjärna i Bundesliga.

Joakim Persson har tagit revansch på alla som hånade honom under tiden i IFK Göteborg.

- Det var väl mycket som inte fungerade i klubben när jag var i IFK Göteborg, konstaterar han om flopptiden i Sverige.

Han stack till danska Esbjerg och byggde upp sitt självförtroende under ett par, för svenska ögon, anonyma år. I somras köptes han till tyska svenskklubben Hansa Rostock och nu gör han succé på den för honom ovana platsen som vänster yttermittfältare.

- I första matchen fick jag till och med gå ner som vänsterback ett tag. Lätt match för mig med min snabbhet, säger han med en hel del självironi.

Smakstart i ligan

Kroniska strecklaget Hansa Rostock har inlett Bundesliga sensationellt bra med två 2-0-segrar. Borta mot 1860 München i onsdags och mot Nürnberg hemma på Ostseestadion i går. Joakim Persson hade del i båda målen.

Vid 1-0 hann han inte fram för att skjuta själv på ett inlägg längs marken men fick tån på bollen och frispelade blivande tvåmålsskytten René Rydlewicz.

Vid 2-0 var det Jocke Persson som elegant på volley slog stickaren som Rade Prica kunde utnyttja till att rycka förbi på vänsterkanten och spela snett inåt-bakåt till Rydlewicz.

Jocke Persson slår alla hörnor som Hansa får från båda hållen. Han matade ständigt anfallarna med snabba direktpass i djupled. Ofta läckert slagna med höger utsida.

- Vänsterbenet är jag ju lam i så jag är tvungen. Planen är hård och dom hade vattnat kraftigt före matchen så en del passningar stack iväg när jag trodde de skulle stanna perfekt för anfallarna, säger Joakim Persson.

Jobbade kopiöst

Han slet över stora ytor defensivt och tappade inte bort bollen någon gång. Han såg lägena och passade snabbt, fräckt och överraskande. Plus att han en gång offrade sig hänsynslöst när en Nürnbergspelare var på väg att få ett jätteläge.

Minuterna senare var han på väg att göra mål för Hansa. Men den chansen sabbade Rade Prica som kom fram först men i mycket sämre position för att göra mål. Prica fick hoppa upp och försöka med en mycket svår vänstervolley medan Persson haft drömläge att nicka in bollen.

- Jag hade blivit mycket besviken om jag hade missat i det läget. Jag skrek som en galning att Rade skulle släppa men han hörde mig tydligen inte, säger Joakim Persson med ett stort leende.

Fotbollslivet leker igen.

Sportbladets betyg på svenskarna i Hansa Rostock - då blir det många plus

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM