Ligastarten i Italien hotas

Åtta Serie A-klubbar har ännu inget tv-kontrakt

FOTBOLL

Om inte alla klubbar i italienska Serie A snabbt får ett tv-avtal skjuts ligastarten 1 september upp en månad.

Det hotar ligaföreningens ordförande Adrianio Gallini.

Just nu saknar åtta Serie A-klubbar tv-kontrakt för den kommande säsongen.

Foto: AP
BRÅK OM TV-AVTAL Ivan Cordobas Inter och Alessandro del Pieros Juventus har sitt på det torra inför ligastarten om två veckor. Men åtta lag i Serie A saknar fortfarande tv-avtal. Och nu har bråket spridit sig ända upp på regeringsnivå.

I dag träffas klubbpresidenterna och förbundet Lega Calcio för att bestämma om hotet ska bli verklighet.

I Italien är det klubbarna själva som skriver tv-avtal för sina hemma-matcher.

Alla matcher i Italien sänds som pay-per-view. De visas på två konkurrerande tv-satellitplattformar, Stream och Telepui.

De åtta klubbarna utan tv-avtal är Atalanta, Brescia, Cheiveo, Como, Empoli, Modena, Perugia och Piacenza.

De begär cirka 85 miljoner kronor var, tv-bolagen kontrar med 60 miljoner. Vilket är knappt hälften av det hittills lägsta klara avtalet, med Reggina. Och svindlande långt under det bästa, Juventus 900 miljoner.

Hotbilden förstärks

- Vi är beredda att inte spela om vi inte får ett anständigt tv-bud. Vi skulle acceptera en sjättedel av vad storklubbarna får, men inte ens hälften erbjuds vi, säger Brescias ordförande Luigi Corioni.

Hotbilden förstärks också av förhandlingar med statliga tv-bolaget RAI om rätten till nyhetsbilder. Det 40 år gamla söndagsprogrammet "90 minuto" bjuder bara hälften av vad ligan kräver.

Kravet har fått kommunikationsminister Maurizio Gasparri, ansvarig för mediafrågor, att reagera.

- Varför ska tv hjälpa klubbarna få ordning på finanserna? Nej, det är absolut inte tv:s uppgift att bidra så att redan överbetalade spelare som Christian Vieri kan köpa ytterligare en Ferrari.

Det skarpa uttalandet från regeringshåll ska ses mot bakgrund av den ekonomiska kris italiensk fotboll befinner sig.

7 000 miljoner minus

Säsongen 2000-2001 var den sammanlagda förlusten för Serie A-föreningarna nära 7 000 miljoner kronor, detta enligt finanssajten II Sole 24 Ore.

Största delen bokförd på spelarlöner. Inför den här säsongen har varje klubb skurit ner på lönekontot, i snitt med 16 procent. De föreningar som redan har ett avtal är också beredda att skjuta på ligastarten eftersom avtalet bara gäller hemmamatcher. En bortamatch mot ett lag utan avtal betyder färre inkomster i alla led.

Orsak: Överpris

Något större hopp om att tv ska gå klubbarna till mötes finns dock inte i nuläget.

Både Stream och Telepui dras med stora förluster, helt orsakade av överpris för fotbollen. Ett samgående är enda sättet att undvika att båda läggs ner. Förhandlingar pågår sedan en tid och blir det en sammanslagning har klubbarna inte två konkurrenter att spela ut mot varandra.

Klubbar med klara avtal:

Frank Östergren