Serie A-starten skjuts upp till 15 september

Uteblivna tv-avtal bakom jättekrisen i italiensk fotboll

FOTBOLL

Italienska Serie A och B flyttar fram ligastarten till den 15 september.

Anledningen till det drastiska beslutet är att åtta klubbar saknar tv-kontrakt.

Då de flesta italienska klubbar har stora ekonomiska svårigheter är tv-pengarna ett villkor för att man skall kunna fortsätta verksamheten.

Gårdagens beslut togs enhälligt av de 38 klubbarna i Serie A och B.

- I dag har vi visat enighet och solidaritet med de klubbar som inte har några tv-avtal, säger Attilio Romero, president i Torino, som har ett tv-avtal.

Det ursprungliga förslaget var att starten skulle skjutas upp en månad. Nu blev det en kompromiss, två veckor har parterna på sig att lösa konflikten.

Italienarna arga

För de fotbollstokiga italienarna känns den uppskjutna ligapremiären som salt i såren efter Italiens misslyckande i VM. Då förklarade italienarna att bakslaget var resultatet av en komplott.

Nu återstår att se vem som får skulden här: klubbarna, spelarna eller tv-bolagen.

För att lätta bördan för klubbarna med de största ekonomiska problemen föreslår ligaföreningen Liga Calcio att klubbarnas skatteinbetalningar sprids över en längre period.

- Vi ber inte om pengar från staten, inte heller skattelättnader utan vi tänker bara på avbetalningarna, säger Brescias president Gino Corioni.

Statliga RAI som i 40 år på söndagar visat höjdpunktsprogrammet "90 minuto" säger sig i år bara ha råd med hälften av förra årets prislapp på 840 miljoner.

För klubbarna betyder den flyttade starten tuffare schema. Det gäller främst de klubbar som är med i det europiska cupspelet.

Men om två veckor, när inga pengar kommit in, hur blir det då med solidariteten? Kommer verkligen storklubbarna med redan klara tv-avtal att än en gång stödja sina mindre kollegor.

Klubbarna som saknar avtal:

Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM