”Det vore skoj att möta Celtic”

Elmander sköt Djurgården vidare i Europa: Skönt få visa att vi är ett bra lag

FOTBOLL

Två mål bakom sig, en stor utmaning framför sig.

Johan Elmander darrar inte:

- Celtic skulle vara skoj. Ge oss Mjällby och Henke"

Foto: peter kjellerås
Johan Elmander (till höger) har just nickat in 2-0 till Djurgården, ett mål som tar Stockholmsklubben vidare i Europa. "De har ju tagit hem mig för att jag ska göra mål, så det känns skönt att göra det", sa cuphjälten.

Slaget om Norden är avgjort, stolta och rika FC Köpenhamn lämnar Solna med sänkta huvuden och bara ett svenskt lag finns kvar i Europaspelet.

Djurgårdens IF är vidare.

Tacka Johan Elmander för det.

- De har ju tagit hem mig för att jag ska göra mål, så det känns skönt att göra det. Bra för självförtroendet också, säger han.

Som om det inte märks.

"Riktigt skönt"

Johan Elmander, 21-åringen från Holmalund, strålar som en kärnreaktor där han står i spelargången och berättar om en svensk festkväll.

- Riktigt skönt att visa för hela fotbolls-Sverige och för Europa också att vi är ett bra fotbollslag, säger han.

Det såg, ärligt talat, inte ut så under matchens första tio-tolv minuter. FC Köpenhamns mittfältsgeneraler Peter Nielsen och Erik Mykland var ett garnnystan framför ögonen på en blårandig katt med stel koordination. Chanserna var inte jättevassa, men Djurgården fick bara jaga, jaga, jaga och det kändes som att första målet var nära.

Det var det också.

För Djurgården.

Kämpade in bollen

Efter tolv minuter fick Kim Källström för första gången en boll på fötterna, som han kunde fördela på ett vettigt sätt. Det var som ett tecken, en minut senare låg bollen i FCK:s mål.

- Det kom en hörna från "Vovven" (Samuel Wowoah), jag hoppar upp och vet inte ens om jag touchar den. Det var så skönt att få göra det förlösande första målet, säger Johan Elmander.

Han kämpade in bollen via danske backen Martin Albrechtsen, och Djurgården hade fått en drömstart.

Den var inte rättvis - men den blev.

Djurgården hade kommit in i matchen, och efter målet var det deras halvlek. Andreas Johansson hade ett straffläge, Elmander sköt utanför, Wowoah var nära att styra in ett mål.

- Deras start var nästan en chock, men sedan kom vi in i matchen. Ute i Europa måste man passa på när chanserna kommer, och det tycker jag att vi gjorde i dag, säger Johan Elmander.

I 45:e minuten passade han på.

- En perfekt frispark från Kim (Källström), som kommer perfekt på huvudet. Jag såg i hans ögon var han skulle lägga den. Jag mötte den perfekt också, så det blev en rätt hård nick. - Jag hade en kille jämte mig, men jag ryckte mig fri. Hade perfekt sikte på bollen och visste bara att jag skulle in med skiten"

Hopplöst wienerbröd

Målvakten Rune Pedersen låg som ett hopplöst wienerbröd i luften medan bollen fräste in i nättaket.

Två Elmander-nickar, två mål.

- Jag tror aldrig att det har hänt förut. Kanske om någon skjutit mig i huvudet när jag kommit och sprungit.

2-0 precis före paus gav Djurgården drömläge inför andra halvlek, och även om det kom ett sent 1-2 så var Blåränderna aldrig riktigt illa ute. Kim Källström mördade matchen med en bombsäker straff i sista minuten, och så dags hade Elmander till och med haft en boll till inne i mål - halvannan sekund efter domarens offside-signal.

Sugen på ett tredje

- Jag hörde att han blåste av, var bara sugen på att göra tre"

Johan Elmander skrattar.

Han säger att han trivs i Djurgården, med staden och lagkamraterna och tränarna och nästan allting. Inte minst med framtiden. Djurgården har en cupfinal, en allsvensk guldstrid och ett Uefacup-äventyr att se fram emot.

Nästa omgång lottas på tisdag.

- Hoppas vi får ett riktigt stort lag, eller ett sämre lag som vi har stor chans att slå. Men det känns som att vi kan slå alla lag.

Celtic? Lazio? Leeds?

- Självklart. Kör på bara. Vi är ju grymma nu.

Nytt skratt.

Och allvarligare:

- Vi har alltid chans mot alla lag. Köpenhamn är ett bra lag och vi har gjort två riktigt bra matcher mot dem.

Önskelottning nu?

- Inte egentligen, men Celtic skulle vara skoj.

Simon Bank