Spaniens hetaste derby

Real Betis mot Sevilla - då kokar hela staden

FOTBOLL

Glöm Barcelona mot Real Madrid.

Spaniens mest passionerade fotbollsderby utspelar sig i södra Spanien: mellan Real Betis och Sevilla.

Under 363 dagar på året är Sevilla fotbollstokigt men under de två derbydagarna ballar staden ur totalt.

Foto: REUTERS
Real Betis mot Sevilla är ett av världens hetaste derbyn. På söndag smäller det igen.

700 000 invånare i Spaniens tredje största stad har alla valt sida. Rivaliteten splittrar familjer, vänner och älskare.

Det handlar inte om politik eller kulturella olikheter. Inte religion heller. Manuset till "Kampen om Sevilla" har helt enkelt utarbetats under de 90 år som lagen existerat i symbios i samma stad.

Det sägs att Real Betis kom till när fotbollsklubben Sevilla, som startades 1905, vägrade låta en kille från arbetarklassen vara med och spela. Utbrytarlaget, som tog namnet Real Betis Balompié år 1913, stöddes av folket medan överklassen tillhörde Sevilla.

Under de tidiga åren var Betis den svage och fattige brodern till ekonomiskt starka Sevilla. Även på plan rullade bollen Sevillas väg.

Fördel Betis

I dag är det Betis som har flyt, både ekonomiskt och fotbollsmässigt. Nykomlingarna slutade sexa i La Liga förra säsongen och kvalificerade sig för Uefacupen. Nu ligger de sexa efter att ha slagit Deportivo borta och Barcelona hemma. Mot Real Madrid ledde Betis när strömmen gick på Manuel Ruíz de Lopera-stadion. Matchen bröts och kommer att spelas om.

Sevilla ryckte upp sig i slutet av förra säsongen och slutade åtta. I år har de börjat svagt med tre oavgjorda matcher och en förlust. De är och kommer vara ett mittenlag utan stora stjärnor. Men på söndag har de hemmaplan. Sanchez Pizjuan-stadion kommer att vara täckt i rött och vitt eftersom få bortasupportrar reser med laget. De kommer satsa allt för att få sätta dit den allt mer självsäkre grannen.

Fest trots tråkigt spel

Det senaste derbyt var ingen höjdare rent spelmässigt. Slutresultatet var 0-0, 12 gula kort delades ut och Betis slog rekord i obesegrade matcher på raken (tolv). Men runt omkring var det fest. Åskådarna var högljutt glada och temperaturen stod på +23 trots att det var i slutet på mars.

När Sevilla möter Betis bubblar känslorna över i 90 minuter. Vänner, familjer och älskare tar en paus från varandra. När slutsignalen går läggs meningsskiljaktigheterna åt sidan och stadens invånare kan kramas igen. Tills det är dags för nästa derby.

Helgens fem hetaste matcher i världens bästa ligor

Veckans tio hetaste spelare

Skytteligorna

Johanna Garås