Här blir Kim het i Europa

Agenter synade Källström: Finns det någon bra klubb som vill ha en så är det kul

FOTBOLL

En boll på straffpunkten, 90 minuter på klockan, ett avancemang i potten.

– Det kändes lugnt och avslappnat, säger Kim Källström, 20.

Foto: PETER KJELLERÅS
Johan Elmander, Kim Källström och Lolo Chanko jublar efter att Uefa-avancemanget säkrats i och med segern mot FC Köpenhamn. ”Jag vill möta ett så bra lag som möjligt”, säger Kim Källström.

Han darrar när han säger det, de nakna fötterna fryser i oktoberkvällen.

Den är iskall.

Han också.

FC Köpenhamns inbytta anfallsduo Todi Jónsson och Bora Zivkovic hade kombinerat sig fram till 1–2, och Djurgården var bara ett baklängesmål ifrån att få champagnen nerkörd en halvmeter i halsen. Då föll Andreas Johansson, domaren blåste straff – och kalle Kim Källström skötte resten.

– Jag kollade lite på målvakten, men jag hade bestämt mig för var jag skulle lägga den. Gick mest på känsla, säger han.

Osynlig i början

Bollen satt i högra hörnet, målvakten låg i vänstra, djurgårdarna hoppade rakt upp. En halvtimma senare tänker Kim Källström på vad som hade kunnat hända om inte?

– Det är klart, om jag hade missat den straffen och de hade kontrat in 2–2 – då hade jag inte suttit här med dig. Då hade jag stått kvar på planen fortfarande.

Den superbe Källström var osynlig i matchens inledning, men han har inga problem med att förklara varför. Det finns få spelare som är lika analytiskt slipade.

– Vi är inte riktigt vana vid tempot, det är väl det som är förklaringen. Vi spelar aldrig i det tempot i allsvenskan, det gäller för oss att komma in i det. När vi väl gör det så gör vi en ruskigt bra match, säger han.

Själv slog Kim en kirurgiskt avvägd frispark som Johan Elmander nickade in, och gjorde en mer än godkänd match i övrigt. På läktaren satt agenten Roger Ljung tillsammans med förre Derby-tränaren Colin Todd och såg på. Ännu finns inga konkreta förfrågningar om Kim Källström, men Todd såg förstås det alla andra också såg.

Kim håller på den här nivån också.

Bara allmänt prat

– Jag träffade Roger tidigare i dag, men vi pratade bara lite allmänt. Vi får se, det är en månad kvar sedan får vi se vad som händer. Finns det någon bra klubb som vill ha en så är det kul, men jag sitter inte i sjön som jag gjorde i fjol. Jag trivs bra i Djurgården, säger han.

Så klart.

Klubben med det unga, spännande laget har precis vunnit slaget om Norden och tagit ett nytt steg i utvecklingen.

– Otroligt viktigt för självförtroendet att se att man är med på den här nivån. För oss unga spelare kan det inte bli bättre än så här, att komma ut och möta sådana här lag och vinna över dem, säger Kim Källström.

Och nu?

– Jag vill möta ett så bra lag som möjligt, nu har vi slagit ut Köpenhamn och resten är bonus.

Det blir en vrålhet höst för Djurgården.

Och för iskalle Kim.

Simon Bank