Hetast i Europa- fotbollen

Inzaghi, Arsenal och Ronaldo - en trio som inte går att stoppa

FOTBOLL

Om fotboll är religion så var det en historisk dag i går.

Dagen då vi testade religionens gränser.

Dagen då vi fick vad vi tålde och lite till.

Dagen då vi alla blev talibaner.

Foto: REUTERS
Filippo Inzaghi är inne i ett sällan skådat målstim. I går blev det ytterligare tre när Milan vann 6-0.

Old Firm i Glasgow, el Derbi i Sevilla, klassiska Feyenoord-Ajax i Rotterdam, Ronaldo-debut i Madrid och en handfull matcher till.

Det var ”ät så mycket du orkar” i fotbollsvärlden i går.

Jag orkade inte med allt, men efter att ha sett stora delar av fem matcher och fler mål än jag lärt mig räkna till så är det vissa saker som fastnat:

Arsenals show, Ronaldos debut, Pippos orgie, Celtas målvakt.

Nio minuter räckte

Arsenal, först.

Det tog dem nio minuter att avgöra mot Sunderland, nu har de spelat 30 raka ligamatcher utan förlust. Rekordet i sig är inte det mest anmärkningsvärda. Det mest anmärkningsvärda är att det är svårt att se hur något lag ska kunna slå dem över huvud taget.

Arsène Wenger har byggt en ostoppbar anfallsmaskin, och just nu rullar den i överljudsfart trots att ingen av fjolårets två stora överraskningar (Fredrik Ljungberg och Robert Pires) är tillbaka i fjolårsform än, Pires är inte ens tillbaka.

Ronaldo må vara hatad i Milano, men i Madrid sjunger de redan "Re Ronnies" namn.

Vilket bygge!

Byggherren Florentino Perez satt på hedersläktaren och log, och det förstår jag. Det är svårt nog att få ihop en samling som Figo, Zidane och Ronaldo ens på samlarkort - Perez har fått ihop dem på en fotbollsplan.

En del av mig tycker att det är på gränsen till osmakligt, men när Madrid samtidigt silar fram unga guldkorn som Portillo, Casillas och (den otrolige) Cambiasso så må det vara hänt. Och den ömtålige Ronaldos comeback/debut var en saga för god för att vara sann.

En minut efter att han bytts in bjöd han världen på en perfekt koreograferad rörelse; bollen på bröstet, överkroppen vikt, högt tillslag via marken och in i mål. Det avgjorde matchen, men för säkerhets skull gjorde Ronaldo ett mål till.

Den exaktheten saknades helt i Valencia. Ruben Baraja, landslagsmannen, slog två straffar - och Celta-målvakten Cavallero räddade båda. Celtas Vagner missade sin övertidsstraff bättre, så han själv kunde slå in returen, men hela matchen var ett kaos och ett tydligt tecken för Valencia som förmodligen förblindats av sin egen förträfflighet den senaste månaden.

Annat med Pippo.

...och han var "skadad"

Mannen som gör mål i alla matcher var skadad i går - och gjorde hat-trick. Nu har han gjort sex mål på fyra matcher i ligan och nio mål på fem matcher i Champions League. Det finns ingen tvekan om vem som är Europas just nu hetaste fotbollsspelare, den fula skatan från Piacenza utklassar allt motstånd.

Inte ens fundamentalister kan ha något att invända mot det.

Zlatan var lysande som ensam forward i går. Varken mer eller mindre. Det ska bli väldigt spännande att följa hans utveckling när Rafaël van der Vaart är tillbaka.

Oavgjort mot Como på hemmaplan - Juventus visade inte mästarklass i går.

Ett 36-faldigt leve för Hanna Ljungberg, hon leve. Hipp, hipp...

Oavgjort i el derbi. Sevilla kan ta det lugnt i veckan.

Från lunch till nattamat – en söndag som var en enda lång läcker måltid

Simon Bank