Spelklar igen

”Bjärred” gör comeback i kväll: Det ska bli roligt

FOTBOLL

En glad nyhet för alla svenskar, så här dagen före landskampen mot Portugal:

Patrik Andersson spelar i kväll.

- Ska bli roligt, säger han till Sportbladet.

Foto: AP
Barcelonas tränare Louis van Gaal kan snart räkna med en fulltränad Patrik Andersson i A-laget. "Det jag behöver är matcher", säger Patrik Andersson.

Det där kräver förstås en förklaring. För nej, kapten Andersson kommer inte att leda laget ut på Nya Ullevi i morgon.

Han möter CE Mataró, ett Barcelona-lag i Segunda B, i en träningsmatch för de Barça-spelare som inte är iväg på landslagsuppdrag. För Patrik Andersson är det första matchen sedan han spelade 90 minuter i VM-genrepet mot Japan i Tokyo.

- I stort sett har jag varit med i allt på träningarna, jag skulle spelat förra onsdagen men då regnade matchen inne. Det jag behöver är matcher, säger han.

Överbelastning

Situationen är ovan för honom, för första gången är han på väg tillbaka efter en riktigt svår skada. Efter hjärnskakning och knäskada kämpade han sig tillbaka i tid för Japan-VM, men VM blev ingen fest för honom.

Det blev en tuff lektion i vilka faror som finns.

- Det som är svårt när man bygger upp sig efter en skada är att man kompenserar genom att bygga upp för starka muskler. Då blev det en överbelastning och så smällde senan av, säger Patrik.

Nu är höften hel, och väntan över.

Patrik Andersson ska spela fotboll igen.

- Helt klart har det varit en tuff tid, men fotbollslivet är kort. Jag har bara 1,5 år kvar på kontraktet i Barça, det är bara att köra på för fullt, mer finns inte att säga, säger han.

"Ett fantastiskt stöd"

Om något ska sägas så är det att Patrik Andersson är efterlängtad. FC Barcelona har bara vunnit två av de inledande sex matcherna i La Liga.

- Jag har fått ett fantastiskt stöd av folket i Katalonien, framför allt i pressen och i insändare. Men den dag jag är tillbaka vet jag att jag kommer att bedömas som om jag vore hundraprocentig, och då gäller det att också vara 100 procent, säger han och fortsätter:

- Jag hoppas spela nu, och sedan kan jag förhoppningsvis börja resa med laget igen. Så får vi se, det vore dumt att tänka längre än en match i taget.

"En match i taget" är ett stort steg framåt för en spelare som bara spelat två matcher i år.

En kapten är tillbaka.

Äntligen.

Ett skadefyllt år

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM