Patrik Andersson borta hela året

”Bjärred” efter operationen: Det får ta den tid det tar

FOTBOLL

Patrik Anderssons skadeperiod förlängs ytterligare. Den svenske fotbollsbacken i Barcelona genomgick en komplicerad operation i vänstra höften på måndagen och kommer inte att kunna spela fotboll mer det här året.

Foto: ap
Bjärred skadad -igen.

- Nu känns det okej. Operationen är gjord och jag kan jobba efter de förutsättningarna, säger han i telefon till TT.

- Hade jag inte opererats hade det varit mer ovisst - skulle det hålla, eller var risken stor att jag skulle slå upp skadan igen.

Det var den 31 maj i Saitama, Japan, som Patrik Andersson skadades i samband med skotträning inför VM-premiären mot England.

Han behandlades på plats, men åkte efter någon vecka ifrån VM. Först tre veckor efter att skadan uppstod kunde läkare i Barcelona ställa diagnosen.

- Det var en sena som var avsliten. Men eftersom det gått så lång tid sedan skadan uppstod tyckte man i Barcelona att det var bättre att låta det självläka, berättar Patrik Andersson.

- Rehabiliteringen gick bra under sommaren och hösten.

Skadad efter fem dagar

Efter 4,5 månad gjorde han comeback, den 16 oktober - bara för att slå upp skadan på träning fem dagar senare.

- Det började gå sönder i ärret. Vi konsulterade lite folk för att höra vilket som var bäst, operation eller att fortsätta att behandla det och låta det självläka. Eftersom det inte fanns någon garanti för att det inte skulle slås upp igen så var det bäst med ett operativt ingrepp.

- Man har skurit bort det gamla ärret och tagit vävnad från en muskel i benet till fästet i höftbenet. Förhoppningen är att det ska bilda en ny sena. Sen har man sprutat in mitt eget blod i det nya ärret för att påskynda läkningen.

Svart år

Patrik Andersson räknar inte med att kunna spela fotboll igen på minst två månader.

- Jag sätter ingen press på mig att jag ska vara tillbaka inom en viss tid. Det får ta den tid det tar - jag kan inte påskynda det.

Den svenske landslagskaptenen har knappt spelat fotboll alls i år. Han fick ett ledband i knät avslitet under en match 16 februari och var tillbaka i spel just före VM - för att bli skadad igen.

- Det har varit ett svart år, säger han med en suck.

- Men nu vet jag i alla fall vad som väntar, vad jag ska jobba med.

TT