Prisa, Maradona

I ”Guds hands kyrka” finns det bara en frälsare - en riktig lirare

FOTBOLL

Diego Maradona är gud.

Det hävdar tre fotbollsälskare i Argentina - som startat en egen Maradona-kyrka.

Namnet de valde:

"Guds hands kyrka."

Foto: REUTERS
Namn: Diego Armando Maradona. Född: 30 oktober 1960 i Villa Fiorito, kåkstad utanför Buenos Aires, Argentina. VM-matcher/mål: 21/8. Landskamper/mål: 91/34. Ligamatcher/mål: 483/255. Klubbar: Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell"s Old Boys, Boca Juniors. VM-meriter: Guld 1986, VM-silver 1990, JVM-guld 1979. Övrigt: Guldbollen (Fifa)1986, Guldbollen (France Football) 1996. Aktuell: Alltid, nu med egen kyrka i staden Rosario i Argentina.

Få kan argumentera mot att Diego Armando Maradona är en av fotbollens levande legender. Ingen annan spelare i modern tid har fått så mycket uppmärksamhet för trollkonster med bollen.

Maradona hade gudabenånadade fötter.

Men - är han gud?

Det hävdar tre religösa fotbollsfanatiker i Maradonas hemland Argentina, som startat en egen sekt för att tillbedja den store fotbollsartisten.

De bryr sig inte det minsta om att Diego Maradona använt dopning, kokain, har mängder av kvinnorhistorier eller har skjutit med gevär mot journalister.

Inför en ny tidsräkning

De tre männen, Hernan Amez, Hector Campomar och Alejandro Veron, har sedan 1999 firat julafton på Maradonas födelsedag, 30 oktober.

I förrgår, på den senaste födelsedagen, skapades "den första maradonianska kyrkan" i världen. Huvudorten för den nya religionen är Rosario, Argentina.

Den tidräkning de flesta av oss människor använder är fel enligt kyrkans ledare, som i stället valt en egen som börjar vid Maradonas födelse.

- Vi menar att Maradona är fotbollens gud. Så för oss är detta inte år 2002, det är nu år 42 AD, säger fanatikerna till tidningar i Argentina.

"AD" står för "after Diego".

Kyrkans namn är självklart "Guds hands kyrka", efter Maradonas mål mot England, i VM-kvartsfinalen 1986.

Kyrkan har redan 100 medlemmar som kallar sig "det diegorianska brödraskapet och de har Maradonas självbiografi "Jag är Diego" som bibel. Ett av sektens tio budord är "Du skall endast vara supporter av Maradona, och icke av något utvalt fotbollslag".

Om den nya kyrkan tillbedjer Maradonas son Diego Jr som Jesus framgång inte. Det är inte heller känt om katoliken Diego Maradona själv har intygat att han är guds gåva till fotbollsfolket.

Thomas Tynander