Del Pieros uppvisning var som ett konstverk

FOTBOLL

De brukade kalla honom för "Pinturicchio", och de som inte förstått varför borde lärt sig i går.

Alessandro Del Piero gör små konstverk.

Med fötterna.

Foto: AP
Del Piero.

I gårdagens Sportbladet kunde ni läsa om "hatmatchen" mellan Del Piero och Pippo Inzaghi, och visst fanns det kittlande dimensioner i både Ancelottis och Inzaghis återkomst till Turin - men själv såg jag mest fram emot att se den flygande tjecken Pavel Nedveds kamp för att vinna mittfältet.

Han vann det på knockout.

Nedved är en märklig figur, tidigare har han blandat en opassande arrogans med enorma krav på sig själv, en hållning som hämmade honom när han kom till Juventus. Men han arbetar alltid stenhårt, och när han väl hittade rätt i Marcello Lippis lag så visade han att han är en av världens absolut bästa fotbollsspelare. Han springer oavbrutet, är skicklig i passningsspelet, har ett bra skott och en enorm blick. I går åt han upp Milans tidiga anfallsspel, och styrde Juves perfekta presspel.

Men det var, det måste erkännas, Alessandro Del Piero som var den store.

Hittar alltid utvägar

Smeknamnet "Pinturicchio" har han fått efter en renässanskonstnär, en av de främsta freskmålarna. Del Piero har alltid setts som en konstnär, en av de där som har en radar i fötterna som gör att de kan se möjligheter som man annars bara ser från läktarplats.

Hans målpassningar i går var konstverk.

En delikat framrullning till Marco Di Vaio, en blixtrande boll till Thuram.

Juventus första halvlek var en chockartad uppvisning.

Milan har haft problem med topplagen så här långt i ligaspelet, och de vek ner sig under Juventus press - men Ancelottis/ Gallianis lagbygge är inte färdigt ännu, det är en större överraskning att de varit så stabila som de varit än att de nu faller samman i en match på Delle Alpi.

Den 23 mars möts Milan och Juventus på San Siro.

Räkna med att de fortfarande slåss om ligaledning då.

En pånyttfödd Thuram bakom läckre Mauro Camoranesi - Juves högerkant är bland det mest spännande du kan se i Europa i vinter.

Kampen mellan förbund och klubbar blir allt tydligare. I England låg Chelseabossen Ken Bates och gänget bakom att den progressive FA-chefen Adam Croziers avgång, och i Spanien är det läge för ett nytt storgräl.

Den 23 november möts Real Madrid och Barcelona i det spanska derbyt. Tre dagar tidigare är lagens halva spelartrupper iväg på långresor till landskamper med Brasilien och Argentina. Klubbfotboll mot landslagsfotboll - den konflikten är en krutdurk på en majbrasa.

Åk gärna på charter till Mallis - men glöm inte att fixa fotbollsbiljetter först, annars missar du Spaniens hetaste lag.

Mallorca inledde säsongen med tre raka förluster och 1-10 i mål. Sedan dess har de vunnit sex raka matcher, nu delar de andraplatsen med mästarna Valencia. Laget saknar storstjärnor, men kamerunern Samuel Eto"o är roliga att se och Miquel Soler, 37, är värd en extra mening. Soler gör nu sin 20:e säsong i La Primera, i sin sjunde ligaklubb.

Rätt imponerande.

Eller hur, Stefan Rehn?

Marcus Allbäck gör mål igen, men det stora svenska glädjebeskedet från Premier League har hamnat lite i skymundan. Teddy Lucic har spelat sig till en plats i Leeds startelva - det är riktigt, riktigt bra gjort.

Simon Bank