Här tystar Thuram tvivlarna: En viktig seger

FOTBOLL

I fjol tvivlade de flesta på honom - nu gör ingen det.

Lilian Thuram kan fortfarande.

I går sänkte han Milan.

- Ledningen har alltid haft förtroende för mig, säger han.

Foto: REUTERS
äntligen målskytt igen Många har trott att Lilian Thuram nått sin topp - i går visade han att alla de som tvivlat på hans kapacitet har fel. Juventusbacken dominerade stort mot Milan och gjorde avgörande 2-0. "När jag gör mål tror jag alltid att det är ett skämt", sa han efter sitt andra mål i Serie A.

Det "italienska derbyt" hade många stora vinnare. Alla spelade i svartvit tröja.

Alessandro del Piero var den store regissören.

Pavel Nedved vann kampen mot Andrea Pirlo.

Lippi slog knockout i taktikkampen med Ancelotti.

Och så Thuram, då.

Den franske världsmästarbacken kom till Juventus från Parma för 400 miljoner kronor, men förra säsongen pendlade han mellan att vara medioker och hyfsad. I höst har han tagit revansch med stabilt spel - och i går chockade han Milan med att göra det som han nästan aldrig gör.

Mål.

I en blixtsnabb omställning efter hörna fick han en magnifik passning från mästaren Alessandro Del Piero. Thuram avslutade med ett perfekt högerskott och Milans reservkeeper Christian Abbiati (Dida var skadad) var chanslös.

Då hade det gått 20 minuter och Juventus hade redan tvingat ner Milan i brygga.

Underbar framspelning

Pavel Nedved sprang sönder playmakern Pirlo och Alessandro Del Piero var magnifik. Efter sju minuter rullade han fram Marco Di Vaio till öppet mål och 1-0, 14 minuter senare spelade han fram Thuram, som gjorde 2-0 och sitt andra mål i Serie A.

För Juve var målet värt tre poäng.

För Thuram var det värt mer än så.

Det var ytterligare ett tecken på att han är tillbaka i formen som gjort honom till en av världens mest ansedda försvarsspelare.

- En viktig seger, vi har slagit ett mycket starkt lag, men det återstår fortfarande många matcher i serien. Det finns många lag som kan slåss om lo scudetto, Milan har inte heller förlorat sin chans. När jag gör mål tror jag alltid att det är ett skämt", säger Thuram.

Milan aldrig nära poäng

Milan hämtade sig efter chocken, fick en gratisstraff när Birindelli tog med handen (Pirlo satte straffen säkert) - men var aldrig riktigt nära att kvittera.

- Den första halvtimman gav vi dem för stort utrymme för kontringar, ett misstag. Sedan hittade vi lösningar för att förbättra oss lite, men det var svårt att ta ikapp två mål, sa Milan-tränaren Carlo Ancelotti.

- Juve är ett stort lag, de drog fördel av våra misstag, konstaterade Clarence Seedorf.

Pippo Inzaghi såg fram mot att komma "hem" till Delle Alpi, men Milans skyttekung var osynlig i 90 minuter.

Det var inte hans match - det var Juventus match.

Och Lilian Thurams.

Simon Bank