Mardrömskväll - då darrar jättarna

Fyra storlag kan åka ur Champions League i dag

FOTBOLL

Ajax, Inter, Liverpool, Roma - fyra av Europas jättar springer in i Champions League i kväll.

Med kniven mot strupen.

- Det här är som en cupfinal för oss, säger Liverpooltränaren Gerard Houllier.

Foto: AP
Pressad Michael Owen och Liverpool måste vinna mot Basel i kväll för att gå vidare i Champions League.

Champions League är den stora turneringen för de stora klubbarna och de stora spelarna. I kväll kan den ta slut för ett par av dem.

- Vi är inte favoriter, vi är outsidern eftersom vi spelar borta. Vi vet vad vi måste göra och det är att vinna matchen, säger Gerard Houllier.

Han tränar Liverpool, klubben som leder Premier League efter sju segrar på de åtta senaste matcherna. Spelare som Milan Baros, Michael Owen och El Hadji-Diouf har haft lekstuga på hemmaplan - men i Europa har de spelat sig till kanten på ett stup. Framför dem står FC Basel.

Redo att knuffas.

- Vi vet vilka kvalitéer motståndarna har. De är ett bra lag och de har bevisat det i Champions League. Jag hyser stor respekt och beundran för vad Christian Gross (tränaren) gjort i Basel, säger Gerard Houllier.

Liverpool är illa ute - men de är inte ensamma.

"Vi kan inte backa hem"

På Amsterdam Arena gör holländska mästarna Ajax (utan Zlatan, se notis) och italienska ligaledarna Inter upp om tre poäng och, av allt att döma, en plats i nästa gruppspel. Inter gick på en rejäl mina i ligan i lördags, när Udinese vann med 2-1 på San Siro, och argentinske kaptenen Javier Zanetti har sin bild klar av slaget i kväll.

- Vi spelar en final, men vi kan inte backa hem och försvara oss mot Ajax. Vi måste åka dit med intentionen att spela vårt eget spel.

Spelar för att vinna

Oavgjort räcker för Inter, men erkänt skicklige defensivspecialisten/tränaren Hector Cuper är inne på samma linje som Zanetti.

- Jag vet inte vilken taktik som garanterar oavgjort, jag kommer att be mitt lag spela för att vinna, säger han på Inters hemsida.

Kommer Zlatan Ibrahimovics frånvaro att påverka din lag-uttagning?

- I det här specifika fallet tror jag att en annan, liknande spelare kommer att spela om inte han är med. Men jag tror inte att ett lag kan byta taktik på grund av en frånvarande spelare.

Inter lär åka ur om de förlorar i kväll - landsmännen i Roma gör det garanterat. Det krävs poäng i hemmamatchen mot grekiska ligatvåan AEK Aten för att Fabio Capellos lag ska överleva.

Totti spelar - kanske

Kanske måste de ta den utan lagkaptenen Francesco Totti, klubbens i särklass främsta anfallskraft.

- Han tränade inte i dag, men hans knä har förbättrats dramatiskt de senaste 24 timmarna, säger Capello.

I dag på morgonen tvingas Totti bekänna färg, några timmar senare måste fyra av Europas största klubbar göra det också.

Roma, Inter, Ajax, Liverpool - alla kan gå långt i Champions League.

Eller så åker de ur redan om några timmar.

Det här gäller inför ödesmatcherna

Simon Bank