Sagan om Shaaban – prinsen av Egypten

Från Djurgårdens reservbänk till spel med Arsenal i Champions League: Jag har laddat för den här matchen i en vecka och kommer väl förberedd

1 av 2
FOTBOLL

För tolv år sedan gjorde en 27-årig David Seaman debut i Arsenalmålet.

Samma år gjorde Rami Shaaban sin första fotbollsmatch som målvakt.

I kväll tar Shaaban, 27 – Prinsen av Egypten – över efter Seaman när Arsenal möter PSV Eindhoven i Champions League.

Sportbladets Johan Flinck och Tomas Ros berättar här Sagan om Shaaban.

Klockan 20.33 i kväll i Arsenals omklädningsrum på Highbury, minuterna före Champions League-mötet med PSV Eindhoven:

Fredrik Ljungberg står framför spegeln och lägger gel i håret. Patrick Vieira skruvar i nya, sylvassa dobbar i skorna. Sylvain Wiltord och Thierry Henry snackar om Paris hetaste bistron i ena hörnet. I ett annat sitter en kille med en handduk över huvudet, Koranen i handen och böner över läpparna – Rami Shaaban, med elva allsvenska matcher bakom sig.

I kväll blir det verklighet. I kväll skrivs nästa kapitel i Sagan om Shaaban.

För det är inget annat än en saga: halvegyptiern från Fisksätra river pyramider över hur en normal fotbollskarriär ska se ut.

Barndomen i Fisksätra utanför Stockholm handlade bara om idrott.

– Bollen har alltid varit en nära vän till Rami, säger mamma Tula.

Liksom mormor.

– Mormor tog hand om honom på dagarna när vi inte fick någon dagisplats. Rami brukade ha köksöppningen som mål och så stod mormor där och kastade bollar. Mormor har varit en mycket viktig person i Ramis liv.

Men det dröjde innan Rami stod i mål i fotboll.

Tulas blyge grabb spelade både bandy, ishockey, squash och fotboll – som försvarare.

Som i alla riktigt bra målvaktssagor fick han hoppa in mellan stolparna först när den ordinarie keepern blev skadad.

– Jag var 15 år. Jag tyckte det var kul. Dessutom gick det bra. Vi vann med 2–0, på den vägen är det, säger Rami Shaaban.

Men det har varit en krokig väg till den Londontrottoar Rami stod vid den 28 augusti när en limousin märkt med Arsenals klubbmärke stannade till och frågade efter en Mr Shaaban.

Han började spela fotboll i Fisksätra när han var fem år. Via Järla IF, Nacka FF:s juniorlag och division fyra- och tre-spel i Saltsjöbadens IF blev Rami proffs i... Egypten.

Rami Shaabans pappa är från Egypten, mamma från Finland. Rami är finskt, Shaaban egyptiskt.

20 år gammal åkte han till Kairo för att studera ekonomi och marknadsföring. Men i stället för böckerna blev det fotboll, och nya perspektiv på livet.

– Jag såg hur svårt folk hade det. I Sverige tar vi så mycket för givet. Det ska finnas varmvatten och går elen blir man lamslagen. Jag fick se mycket misär och bara ett kvarter därifrån kunde det vara en sådan lyx som inte finns i Sverige. Jag hade kompisar som var otroligt rika och andra som hade det väldigt svårt.

Farfar var president i klubben Zamalek i Kairo. Rami fick ett U21-kontrakt och livnärde sig på fotbollen i två år, det andra i Tahad Osman.

Sedan ringde Sören ”Snuffe” Åkeby och ville ha honom till Nacka FF.

– Det var först då jag började ta fotbollen på allvar.

Rami flyttade hem till Stockholm, Nacka FF och ett jobb på Vattenfall.

Det gick knackigt för Nacka, men lysande för Rami.

Sören Åkeby, nu i Djurgården, ringde igen. Det var ”Snuffe” inte ensam om – Shaaban kunde välja och vraka bland de allsvenska buden.

– Jag kände att jag hade ”Snuffes” förtroende. Det betyder så mycket när man kommer till en ny klubb, och i superettan gick det ju bra för hela laget.

Rami stod 29 av 30 matcher i superettan och var med om att ta laget tillbaka till allsvenskan.

I allsvenskan i fjol blev det tre matcher för Shaaban. I den tredje omgången mot Örebro hamnade han fel i en utrusning och tappade det där förtroendet från ”Snuffe”.

In mellan stolparna klev vinterns mångmiljonvärvning från Juventus – Andreas Isaksson, och hela djurgårdslaget hittade under våren sitt spel och laget hakade på i toppen.

– Det var förståeligt att de köpte en ny målvakt. Det är bra med konkurrens, det får spelarna att höja varandra. Klubben klargjorde att det inte hade något att göra med att jag skulle vara dålig.

Han pratar så, Rami Shaaban. Och det är inte klyschigt, utan uppriktigt. Han utstrålar samma lugn och trygghet utanför plan som på. En mogen, 27-årig familjefar (hustrun Malin och sonen Gabriel, 5 månader) som nu bytt villan i Trollbäcken mot en lägenhet i fashionabla Hampstead, London.

Rami fick en chans till i allsvenskan i fjol. Tre omgångar från slutet blev Isaksson frilägesutvisad mot Halmstad redan i den 13:e minuten. In kom Shaaban, tog straffen och allting annat Halmstad försökte med.

”Reserven räddade en plats i Europa?” löd Sportbladets rubrik dagen efter.

I kväll spelar Djurgården i andra omgången i Uefa-cupen mot Bordeaux. Samtidigt spelar Rami Shaaban i slutspelet i Champions League med Arsenal.

För han fick tillbaka Åkebys, och Zoran Lukics, förtroende. I derbyt mot Hammarby i somras fick han chansen, storspelade och höll VM-målvakten Andreas Isaksson utanför laget i sex matcher.

I den sjätte, mot Malmö på Stadion, var han återigen ute och cyklade på ett mål. Djurgården förlorade med 3–4 och tränarnas förtroende var borta igen.

Men det var inte Arsenals. Klubbens svenske scout såg Ramis samtliga matcher och engelsmännen kom själva över för att se honom mot Norrköping och AIK – och imponerades.

Den 30 augusti kom klubbarna överens sedan Djurgården släppt Rami till ett billigt pris tack vare att Rami alltid varit lojal mot Djurgården.

Drygt två månader senare gör han sin debut – i Champions League.

– Champions League har alltid varit ett mål i livet och nu är jag där. Jag har laddat för den här matchen i en vecka och kommer väl förberedd.

Vid den olyckliga Malmö-matchen satt förbundskapten Lasse Lagerbäck på läktaren. Det blev ingen plats i truppen till landskampen mot Ryssland och sedan dess har han ett stående erbjudande från Egyptens förbundskapten, Mohsen Saleh, om att spela för sitt andra hemland.

Rami pratar flytande arabiska och hans vana att före matcherna sätta sig i omklädningsrummet med en handduk över huvudet och läsa några suror ur Koranen skulle inte väcka samma uppmärksamhet som i ett svenskt omklädningsrum.

– Det blev många gliringar sedan djurgårdsspelarna fick reda på vad jag egentligen gjorde där under handduken, säger Rami.

Har du aldrig tvivlat på din tro med tanke på vad du upplevde i Kairo?

– Nej, jag tror att det här livet är ett test. De som har elände där nere tror också på Gud, att det är ett test för att se hur de bearbetar det. Lyckas man hamnar man i himlen, misslyckas man hamnar man i helvetet.

Prinsen av Egypten klarade testet i Arsenal. I kväll väntar drömmen.

Lyckas han kan han peta Seaman för gott och stå i derbyt mot Tottenham på lördag.

Men misslyckas han hamnar han inte i helvetet – bara på Arsenals reservbänk.

En helt vanlig dag i Shaabans ovanliga liv...

Johan Flinck, Tomas Ros