Shaaban: Det var underbart

Höll nollan i debuten -och hyllades av lagkamraterna

FOTBOLL

Ny succé för Rami Shaaban.

I går höll han nollan mot PSV Eindhoven i Champions League.

- Det är helt underbart. Nu ska jag fira med apelsinjuice, sa Rami Shaaban efter matchen.

Foto: BILDBYRÅN
arsenals hjälte Rami Shaaban räddade Kezmans friläge med en pigg utrusning och ett utslängt ben. Därmed tog Arsenal en poäng och säkrade gruppsegern i Champions Leagues första guppspelomgång

Det var en nervös Rami Shaaban som kom till Arsenals hemmaarena Highbury i går eftermiddag.

Det var bara några timmar till avspark och antalet fjärilar i magen blev bara fler och fler.

Då kom räddningen - Patrick Vieira.

- Pat tog mig åt sidan i omklädningsrummet. Han pratade med mig och gav mig lugnande uppmaningar. Han sa att jag skulle ta för mig i straffområdet, skälla ut killarna och agera med pondus. Det var riktigt skönt att snacka med Pat och efter det flöt allt bara på, säger Rami Shaaban.

Men Vieira var nära att ställa till det direkt i matchens inledning för Rami Shaaban. Han skulle rensa bollen ut ur eget straffområdet, men fick felträff och Shaaban tvingades göra en första oväntad insats.

Därefter fortsatte Shaaban med sitt lugna målvaktsarbete.

Räddade friläge

Störst prov sattes han på i början av andra halvlek.

Shaaban berättar om frilägesräddningen:

- Jag tror det var Kezman som kom fri från kanten. Satsade på att gå långt ut och skära av skottvinkeln. Tror att jag kom ända till straffområdslinjen. Kezman sköt och jag fick ut benet i sista stund. Skönt att få göra en riktig räddning och efter den så hörde jag att publiken skrek mitt namn och det värmde, säger Shaaban.

Shaabans insats blev inte sämre av att Arsenal spelade nästan 60 minuter med tio man, Kolo Toure blev nämligen utvisad i 35:e minuten.

I matchens slutskede tryckte PSV på. Till och med deras målvakt sprang ned till Shaabans straffområde vid en hörna någon minut före slutsignalen.

- Fast det blev aldrig någon bra målchans. När jag greppade bollen så var deras mål tomt, men PSV-spelarna ruffade mig så att jag fick aldrig chans att sparka iväg bollen. Annars hade det varit coolt att få göra mål i debuten, säger Rami Shaaban och skrattar.

Efter 0-0-matchen var Rami Shaaban givetvis en av de stora hjältarna.

Han hyllades av lagkamraterna.

- Alla kramade om mig efteråt och sa "grattis" och sånt. Det är bara att konstatera att det här var mitt livs bästa fotbollsupplevelse. Champions League, fullsatt, hålla nollan och spela för Arsenal - det går inte att beskriva, säger Shaaban.

Firade med - juice

Om det var någon som trodde att Rami firade matchen med 10-12 öl och en sen kväll i London så är det helt fel.

Rami är muslim och därmed nykterist.

- Jag ska hem till hotellet direkt och ta mig en stor apelsinjuice. Nu är det bara att ladda för nya matcher med Arsenal, säger Rami Shaaban.

Han har för övrigt flera anledningar att fira.

I dag, när Arsenal har vilodag, kan han hämta ut sin första bil i London och han ska äntligen även flytta från hotellet till en stor lägenhet i fashionabla förorten Hampstead.

- Vet faktiskt inte vilket bilmärke jag får, men det spelar ingen roll. Ska bara bli skönt att äntligen kunna åka hur man vill. Vi flyttar till den nya lägenheten om två veckor.

- Den är på 100 kvm och riktig dyr, 5,6 miljoner kronor. Men det är det värt. Familjen måste ha ett bra ställe att bo på, säger Rami Shaaban.

Ramis match: minut för minut

Tomas Ros