Yksel Osmanovski - bänkad och iskall

”Jag behöver mer speltid”

Foto: DESIREE ÅSTRÖM
åskådare Yksel Osmanovski har förtvivlat svårt att ta en ordinarie plats i bottenlaget Torino. Annat var det för två år sedan. Då skulle han bli spelaren som sköt Sverige till VM.
FOTBOLL

TORINO

För två år sedan var Daniel Andersson ordinarie i landslaget och Yksel Osmanovski var den som alla ville ha in i Blågult.

I dag är de inte ens ordinarie i sina italienska klubblag.

Foto: DESIREE ÅSTRÖM
Yksel och Torino laddar för derbyt mot Juve i dag.

Torino Calcios träningsanläggning skvallrar om att klubben inte tillhör de stora i serie A. Den är kraftigt nedsliten och ligger alldeles intill en hårt trafikerad väg som leder upp mot alperna och den franska gränsen.

Här laddar Yksel Osmanovski och de andra Torinospelarna upp inför dagens derby mot Juventus.

- De två matcherna mot Juve är årets viktigaste. Inte minst för våra vilda supportrar som kommit hit i stora gäng och skällt på oss under träningarna i höst, säger Yksel Osmanovski.

Torino är en klubb i kris. Laget ligger på nedflyttningsplats med bara sex poäng på nio matcher och på grund av det allvarliga läget har spelarna förbjudits att tala med media. Ett undantag görs för Sportbladet, men Yksel måste lova att vi inte lämnar några uppgifter till italiensk press.

I kvällens match mot Juventus pekar allt på att Yksel börjar på bänken. Sådant är proffslivet för Yksel Osmanovski nu för tiden. Inte ens ordinarie i ett av serie A:s sämsta lag.

Framtidsman för två år sen

Annat var det för två år sedan. Efter Sveriges misslyckande i EM sågs Yksel av många som framtidens man för landslaget. Det var han som tillsammans med Henke Larsson skulle skjuta Sverige till VM.

Så blev det inte. Efter att Yksels och Daniel Anderssons dåvarande klubb, Bari, åkte ur serie A såldes Yksel sommaren 2001 till Torino. I den nya klubben har han bara fått spela ett drygt tiotal matcher på en och en halv säsong.

Och Yksel Osmanovskis namn nämns inte ens i diskussionen kring landslagstruppen.

- Tommy Söderberg ringer ibland och frågar hur jag känner mig, senast för ungefär en månad sedan.

- Jag måste ju vara ärlig och säga till honom att jag behöver mer kontinuitet i mitt spel för att bli fit for fight för landslaget.

Senaste landskampen var mot England för ett år sedan när Yksel byttes in och ersatte Zlatan Ibrahimovic den sista kvarten. Situationen är glasklar: Inga landskamper så länge han inte spelar i klubblaget.

- Det är inte så kul, klart att man vill spela men förr eller senare vänder det. Jag är ju inte en sämre spelare i dag än jag var för två år sedan.

Hur har det kunnat bli så här?

- Det känns inte som det beror på mig. Om tränaren inte tror på en är det inte så mycket man kan göra.

För tre veckor sedan bytte Torino tränare. Renzo Ulivieri tog över efter Giancarlo Camolese och Yksel tror att han gynnas av förändringen.

- Den nye tränaren har sagt att alla spelare börjar om från noll och det känns som att jag ska få en riktig chans nu.

Trivs i Italien

Längtar du hem ibland?

- Nej, faktiskt inte. Min fru flyttade ner förra året och vi trivs väldigt bra med värmen och den avslappnade livsstilen. Hon är dessutom ett starkt stöd för mig.

Har du fått behålla samma lön som du hade i Bari?

- Jag tjänar mer nu än jag gjorde i Bari. Mer än vad de flesta med vanliga arbeten tjänar.

Om månaderna går och du inte tar en plats i Torino, kan det då bli aktuellt för dig att göra en Elmander, att lånas ut till Sverige för att få matchvana?

- Det har jag svårt att tänka mig just nu, men man vet aldrig.

- I så fall är det Malmö FF som gäller, synd att de inte höll hela vägen, det känns som om de slarvade bort guldet.

Thomas Reckmann