Nedved kan lära dig allt, Kim

FOTBOLL

Han ser ut som en kerub, har en djävuls humör och en gudomlig vänsterfot.

Kompletta fotbollsspelare finns inte.

Men Pavel Nedved är bra nära.

Kim Källström är en av de klokaste fotbollsspelare jag träffat, därför tror jag att han kan spela en av sitt livs viktigaste matcher i dag.

Han möter ju Pavel Nedved.

Exemplet.

Eftersom fotboll inte bara är världens vackraste sport utan också den mest komplexa så finns det ingen perfektion. Men Pavel Nedved, arbetarsonen från Cheb, är det nya årtusendets perfekta fotbollssvar på renässansens ideal. Han kan allt.

Nedveds nytta är oomtvistad

Om Nedved har en bra dag i dag (han har blivit jämnare med åren) så är det den bästa 90-minuters lektion i internationellt mittfältsspel som Kim Källström kan få.

Han skjuter som en 90-procentig Roberto Carlos.

Han dribblar som en 90-procentig Zidane.

Han passar som en 90-procentig Del Piero.

Han försvarar som en 90-procentig Vieira.

Han springer som en" 100-procentig galning.

Estetiskt finns det spelare som är mer tilltalande, men nyttan med Nedved är oomtvistad. Den är det i Tjeckien, den var det i Sven-Göran Erikssons Lazio och den har blivit det i Marcelo Lippis Juventus. Nedved spelar till vänster på mittfältet, centralt bakom anfallarna eller - som i dag - till höger. Han klarar alla rollerna, tack vare sin rörlighet.

I början av förra säsongen misslyckades han i Juve, han hade svårt att hitta rätt i spelsystemet och var som bäst först när mästarna började spela mer frekvent med 4-3-1-2.

Men då var han himmelsk.

Pavel Nedved säger själv att han är "en arbetare, ingen superstjärna", hans krav på sig själv är enorma och möjligen var det den attityden som hämmade honom i början i Turin.

Extremt ambitiös spelare

I går pratade jag med en som känner keruben från Cheb bättre än de flesta.

- Det är ingen överraskning att han blivit så bra. Pavel vill bara vara en stor spelare, han ger allt för det. Han är en hård arbetare som bara tänker på fotboll, säger Dusan Uhrin.

AIK:s tränare följde den unge Nedved i Sparta Prag ("han fick för många gula kort") och den halvunge i landslaget ("han spelade strax bakom en ensam anfallare").

Dusan Uhrin berättar om en extremt ambitiös spelare, som mognat med åren. Förut var han en aggressiv monsterskytt - nu är han en aggressiv monsterskytt med teknik och playmakeregenskaper.

"Han bär hela laget"

Mycket har han lärt sig av vännen och förebilden Jiri Nemec, den förre mittfältsmotorn i Schalke 04.

- Pavel är ingen hel playmaker, men han bär hela laget med sin teknik, säger Dusan Uhrin.

Om Kim Källström vill kan han lära sig allt i kväll, det är bara att se på tjeckernas högermittfältare.

Han heter Pavel Nedved, och är en perfekt arbetare.

Och superstjärna.

Simon Bank