Tjeckien blir ett bra test - för försvaret...

FOTBOLL

TEPLICE

En gång i tiden var den här lilla tjeckiska staden på 68 000 invånare en hälsoort, ett spa dit folk kom för att må bra av de varma källor man hade upptäckt redan år 762.

År 2002 är jag inte säker på att staden Teplice nio mil nordväst om Prag är en lika hälsosam miljö längre.

Jag är rädd för att svenska landslaget kan åka på en riktig överhalning här i kväll.

Ett bra test på hur det nya svenska försvaret håller bör det i varje fall bli.

Ett stilla regn faller under landslagets kvällsträning på det blågulaste stadion, Na Stínadlech, jag nånsin sett.

Blått och gult efter hemmalaget FK Teplices dräkt, en klubb som aldrig vunnit något, men som just nu ligger trea i ligan - sex poäng efter Sparta Prag, fyra efter Slavia Prag.

Här i kvällsregnet nöter nu svenskarna överlappningar och inlägg, och det ser riktigt bra ut, trots att övningens utövare inte är de gamla vanliga.

Från höger kan man se att Teddy Lucic vässat den detaljen under sina månader i Leeds, från vänster kommer Erik Edmans projektiler lika hårt och precist som vanligt.

De båda debuterande yttermittfältarna, till höger Halmstads Mikael Nilsson och till vänster Hammarbys Kennedy Bakircioglü, finner sig direkt väl tillrätta - trots att vinklarna minst sagt är ovana.

I mitten den gamla Örgryte-duon från 1999, Johan Elmander - Marcus Allbäck. De kompletterade varandra bra redan då, bör kunna funka nu också.

Tjeckien bland Europas allra bästa

Blågula läktare, gott om självförtroende - men oj, så lätt är att glömma vilket fruktansvärt bra landslag Sverige möter i kväll.

Tjeckien kom aldrig till sommarens VM sen man förra hösten sjabblat bort sin playoff-chans mot Belgien, och man till och med visade dålig lagmoral i sista mötet, då såväl Pavel Nedved som Milan Baros blev utvisade.

Men Tjeckien har alltså ett av Europas allra bästa landslag, och av stjärnor saknas i dag endast Borussia Dortmund-duon Jan Koller - Tomas Rosicky; båda på den tyska klubbens begäran.

Pavel Nedved är förstås med, den hjulbenta evighetsmaskinen som var Sven-Göran Erikssons drömspelare i Lazio. Slitvarg, framspelare och målskytt i en och samma person. Senast i söndags två målpass och ett mål för sitt Juventus mot Torino.

Född är han förresten bara några mil härifrån, i Skalná u Chebu.

Tjeckien är i år obesegrat efter sju vinster och två oavgjorda matcher - att jämföra med Sveriges enda vinst och nio oavgjorda på 13 matcher;

Imponerande 5-0 mot Jugoslavien i september ;

Tjeckien har en obruten segerrad på 15 EM-kvalmatcher, en statistik utan motstycke.

Fem Europamästare på planen

I maj blev Tjeckien också europamästare för U21 efter ett golden goal mot Italien i semi och straffar mot Frankrike i finalen.

Fem av dessa europamästare finns på plan i dag: målvakten Petr Cech, backarna Zdenek Grygera och Tomas Hübschman, anfallarna Stepán Vachousek och Milan Baros.

Jo, jag kan faktiskt lova att alla fem finns på plan. Tjeckiske förbundskaptenen Karel Brückner tänker nämligen låta alla sina 19 spelare få speltid.

Det kan förstås gynna det Sverige som, hårt drabbat av skador, kommer till spel med ett mycket orutinerat lag.

- Men vi ska försöka spela vårt eget spel, lovar förbundskapten Lasse Lagerbäck, vilket denna gång inte blir 3-5-2 som mot Portugal senast, utan nu är vi tillbaka på ruta 1, dvs 4-1-3-2.

Det var här i Teplice som musikens Beethoven och litteraturens Goethe stämde träff 1812, och här har den ryske tsaren Alexander I skakat tass med Österrikes kejsare Franz I och Preussens konung Friedrich Wilhelm III.

I dag är det Pavel Nedveds och Kim Källströms tur att mötas i Teplice.

Tjeckiens svit: 15 EM-kvalmatcher - 15 raka segrar

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM