I väntan på årets ”Derby bollente”

I kväll möter Milan utbrytarna Internazionale: Matchen är inte viktig - den är oerhört viktig

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
En ensam man har ställt cykeln mot stängslet och spanar in Milans träning på Milanello. Kvällens derby på San Siro mellan Milan och Inger skapar starka känslor hos supportrarna.
FOTBOLL

MILANO

Regnet faller över Milano som bensin över öppen eld.

Inget kan släcka det brinnande intresset för kvällens derby på San Siro.

- Det här matchen är inte viktig. Den är oerhört viktig, säger Marco Cestari, 38.

Han står lutad mot det gröna stängsel som omger Centro Sportiva Milanello, AC Milans gigantiska träningsanläggning i Carnago, 45 kilometer nordväst om Milano. Det har regnat ihållande det senaste dygnet, men när Rivaldo, Flilippo Inzaghi, Paolo Maldini, Rui Costa och de andra spelarna intar träningsplanen spricker molntäcket upp och blottar den sol som många italienare trodde hade gått i vinterdvala.

Marco Cestari märker förmodligen inte hur vädret slår om och solstrålarna tränger fram.

Han är bländad ändå, av stjärnorna han älskar över allt annat på den här jorden.

- Rui Costa är min favorit. Han har en sådan speciell blick för spelet, en sådan speluppfattning. Rivaldo är också duktig, men blir hårdare uppvaktad i Italien, säger han och ler med både mun och ögon.

Marco tog ledigt

Marco Cestari jobbar egentligen som kock i Como och hemstaden Saronno, men tog först ledigt och sedan vespan till Milanello. Han är inte den ende supportern som följer varje löpning, varje passning, varje närkamp på det sista träningspasset inför kvällens match mot Inter. Drygt hundra personer som inte bara lever med utan för Milan har tagit sig till anläggningen vid vägs ände.

De jublar när Inzaghi sätter ett närskott på volley och lägger benen på ryggen när han skjuter högt över och bollen susar över det fem meter höga stängslet.

Människorna som står här skulle ge vad som helst för en souvenir som har blivit sparkad av Inzaghi, Jon Dahl Tomasson eller Andrei Shevchenko.

Milans klubbledning känner till det och har därför placerat en anställd på "andra sidan". Han är kostymklädd, men springer ändå snabbare än fansen. Varje gång han kastar tillbaka en boll in på planen blir han utbuad.

Det är ett märkligt skådespel.

När träningen är över tar Carlo Ancelotti, managern, ut 20-mannatruppen inför dagens toppmöte.

Den rosa bibeln har fel...

Han föredrar en 4-3-2-1-uppställning, men behöver egentligen inte bekymra sig över vem som ska spela var.

De valen har fansen redan gjort, liksom La Gazzetta dello Sport som under de senaste dagarna har skrivit sida upp och sida ner om "Derby bollente", det kokheta derbyt.

Staden där fotbollen är religion har en tunn, rosa bibel som säger att Inzaghi ska spela på topp, understödd av offensive mittfältaren Serginho till vänster och Shevchenko till höger.

- Nej, Inzaghi och Shevchenko bildar anfallspar och bakom dem finns Rivaldo, säger Marco Cestari.

När han säger det där har spelarna lämnat planen. Några ligger förmodligen på massagebänken medan andra redan har hunnit att masa sig till matsalen.

Utanför skäller vakthundarna som gjorde gemensam entré med mörkret.

Fansen vakar utanför

Spelarna sover över på Milanello natten inför en match. Fansen vakar utanför och hoppas att få en skymt och i bästa fall en autograf och en bild på spelarna som står utanför truppen.

Det är kyligt och doften av blött gräs är påfallande när den gröna grinden utanför huvudentrén går upp.

Fansen är kvar och kastar sig över bilen.

Målvakten Valerio Fiori stannar sin jeep, rullar ner sidorutan, ler inför kamerorna, skriver och byter några ord med supportrarna.

Efter en minut rullar han vidare mot okänt mål.

Marco Cestari åker strax efteråt, på sin vespa.

- Milan, säger han. Jag har alltid älskat Milan. Min pappa, ja, hela familjen, gör det också. Jag är uppvuxen med klubben.

Hela Milano är uppdelad i två läger, och gränsen har funnits sedan början av 1900-talet.

Den 16 december 1899 tog engelsmannen Alfred Edwards initiativet till den förening som fick namnet Milan Cricket and Football Club, men det var inte en samlingsplats för alla.

Studenterna i Milano fick visserligen bli medlemmar, men eftersom de bara betalade halva medlemsavgiften blev de ifråntagna rösträtten.

Bildade eget

Till slut tröttnade de på de andra medlemmarna, i huvudsak engelsmän och Milanos kulturelit, och bildade en egen klubb med hat och revansch som byggstenar.

Det var den 9 mars 1908 och sedan dess har rivaliteten mellan klubbarna bara stegrats.

Milan mot utbrytarna i Internazionale.

Det handlar om historia, om politik, om prestige och om känslor som ska upp till ytan under 90 magiska minuter i kväll. Marco Cestari, 38, är på plats på San Siro då.

Den här matchen är ju inte viktig.

Den är oerhört viktig.

MILAN

INTER

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM