Roma bara nia efter ny förlust

”Domarna är emot oss”

1 av 3 | Foto: ap
PARMA HINDRADE ROMA Parmas japanska mittfältare Nakata hindrar Romas Gianni Guigou under mötet i går. Roma fick stryk med 3-0. Klubben skyller de dåliga resultaten - på domarna. "De är i konspiration mot oss", hävdar klubbledningen.
FOTBOLL

Etta 2001, tvåa i våras.

Men i dag råder kaos och bitterhet i AS Roma, som förlorade mot Parma och fortsätter raset i Serie A.

- Domarna är i konspiration mot oss, menar klubbledningen upprört.

Milan toppar Serie A, följt av Juventus, Inter och Lazio.

Roma är nia.

Det är en skam för de senaste två årens dominanter.

I går eftermiddag förlorade Roma bortamötet med Parma med 0-3. Emiliano Bonazzoli gav hemmalaget ledningen tidigt och fick sedan en tveksam straff, sedan domaren Pierluigi Collina blåst av för att Aldair ska ha dragit Parmastjärnan i tröjan. Tv-bilderna avslöjade inget felaktigt.

Efter förlusten konstaterade Romas tränare Fabio Capello torrt:

- De fick en straff av Collina, punkt slut. Den förstörde våra chanser. Tydligen hade han sett något...

Förlusten var förödande för Roma, som haft en mardrömsöppning på säsongen. Efter en svag start har laget nu endast en seger på de sex senaste omgångarna. En förklaring till fiaskot är problem med skador och avstängningar. Men klubben skyller på omvärlden.

Många varningar

Redan efter premiäromgången dundrade president Franco Sensi:

- Fortsätter domarna så här drar vi oss ur ligan!

För en dryg vecka sedan fick Sensi kommentera det faktum att Roma var ett av ligans fulaste lag, med 23 varningar och tre utvisningar.

- Domarna har fixat våra matcher. Det pågår en konspiration. Jag känner till det väl och kommer att vidta åtgärder, sa han.

Anklagelserna fick som följd att Romas president nu kallats till italienska fotbollförbundets disciplinkommitté. Ligapresidenten Adriano Galliani har hotat med att lämna över ärendet till en advokat, för att få veta om det är förtal.

Men klubbpresidenten får stöd av Capello och fansen. När Roma i förra omgången spelade oavgjort mot Inter menade Capello att domarna styrt matchen till Inters fördel så att de fick med sig en poäng. Capello hotade med att lämna Italien för att i stället träna ett lag utomlands. 200 supportrar valde att stödja klubben genom att senare protestera högljutt utanför förbundets högkvarter i Rom.

Sex spelare saknades

Sanningen är att Roma har egna problem.

Mot Parma saknades sex spelare på grund av skador, bland dem lagkaptenen Francesco Totti. Ytterligare tre spelare var avstängda.

Det skadedrabbade laget spelade uppgivet och hade inte en chans mot Parma, som med tre poäng passerade just Roma i tabellen.

Säsongen är elva veckor gammal och få stjärnor i storlaget har spelat på normal nivå. Batistuta har varit skadad och funderat över anbud från Japan, Montella har varit uppgiven och ur form, Delvecchio har misslyckats ute på kanten och skadade Totti sitter på läktaren. Enda ljusglimten är att brassen Emerson var lysande i mötet med Parma.

Ekonomiskt blöder föreningen. Aktien har rasat på den italienska börsen och intäkterna från bland annat biljettförsäljning har påverkats negativt at klubbens problem i tabellen.

På onsdag väntar match mot Arsenal i Champions League.

Ingenting talar för att Roma ska ha en chans.

Därför går det så dåligt för Roma

Thomas Tynander