Hemligheten om världens bästa lag

Spanjorerna gör tvärtemot - och lägger ingen vikt vid taktiken

FOTBOLL

Han har de bästa spelarna, den största klubben och de främsta meriterna. Real Madrids tränare Vicente Del Bosque har allt.

Men har han någon hemlighet?

- Jag flyr systemtänkandet, säger han.

Foto: AP
Roberto Carlos är mannen som mycket av det offensiva i Real Madrid går igenom. Statistiska studier visar att han är viktig för laget.

Milans vicepresident Adriano Galliani har redan döpt kvällens möte till "det europeiska derbyt". Real Madrid med nio europacuptitlar ställs mot Milan med fem, inga klubbar har fler och få matcher är lika laddade som den som spelas på San Siro i kväll.

Milan är stora.

Real Madrid är störst.

Det finns många förklaringar till det; tradition, ekonomi, skickligt ledarskap, spelarmaterial och taktik. Fotbollsbibeln France Football har studerat Real Madrid för att kartlägga Europas mest framgångsrika lag.

De letade efter en taktik - och hittade en estetik.

- Vi vet hur vi bör spela. Vi lägger inte ner något analytiskt arbete. Spelarna kommer hit med färdiga vanor, säger Vicente Del Bosque. Man kan praktiskt taget inte lära dem något, klubbens taktik lär de sig på träningarna.

Enkelt grundsystem

Grundsystemet är enkelt; en fyrbackslinje med en mycket offensiv vänsterback ( Roberto Carlos), två centrala mittfältare med bollvinnar- och balansuppgifter, två fria offensiva yttermittfältare ( Figo, Zidane) och två anfallare. Men spelsystemet? Del Bosque pratar mest om det taktiska arbetet som redundant, något som egentligen inte behövs.

Spelarna är ju så bra.

- Spelarna bör känna till de fyra punkter som avgör kollektivets teknik: bollen, ytan, motståndaren, medspelarna, säger han.

Svårare än så är det inte. France Footballs siffror visar att Madrid oftare anfaller på vänsterkanten än till höger, men förklaringen till det är också individuell.

Den stavas Roberto Carlos.

Världens offensivaste ytterback.

- Reals spel bygger på spektaklet. Man kan inte säga till Roberto Carlos att inte gå fram, det går emot våra principer. Roberto Carlos går inte fram för mycket! Motståndarna är rädda för hans ruscher. Det är ett större problem för dem än för oss.

Real Madrid saknar naturligtvis varken linjer eller spelidé, fokuseringen på vänsterkanten eller det faktum att de gör fler mål efter långa anfall än efter korta är saker som är specifika för klubben. Men Vicente Del Bosques framtoning är ödmjukare än många andra tränares, det är därför han hellre talar om individerna än om sina taktiska idéer. Någonstans finns en insikt om det svåra i att ställa Figo och Zidane framför en taktiktavla och säga "spring såhär".

- Fotboll förändras, visst, men Real har alltid haft en stil som baseras på att föra spelet. Sett på det sättet är inte laget frukten av en tränares vilja, utan helt och hållet en spegelbild av vad spelarna gör med den, säger Del Bosque.

Zidane mer till vänster

Spelarnas frihet begränsas förstås ändå. Laget styr deras roller, det är därför Zidane spelar till vänster och inte centralt.

- Han har den frihet han behöver, jag föredrar honom inte mer på någon plats än någon annan.

I kväll möter ekvilibristerna Milan, de största mot de stora.

En hetare match finns inte i fotbolls-Europa.

- Vi vill styra matchen, säger Milantränaren Carlo Ancelotti. Vi vet att vi möter europamästarna, men vi vill spela vår eget spel.

Det vill Real Madrid också.

Snart vet vi vilket lag som lyckades.

Statistiken som avslöjar mästarlaget - så spelar Real Madrid fotboll

Simon Bank