Shaaban och Zlatan kom till två magiska platser - och lyste

FOTBOLL

Stadio Olimpico och Mestalla är magiska platser, fotbollstempel som förstärker en känsla; himmel eller helvete, kärlek eller hat.

I går gick Shaaban och Zlatan in där.

Och lyste.

Det känns skönt att kunna unna sig det här. Att efter en tät Champions League-omgång kunna lyfta fram två svenska stjärnor och ha lyxen att ingen av dem heter Fredrik Ljungberg.

Ljungberg finns där ändå.

Men nu har han sällskap.

Rami Shaaban borde ha blåmärken stora som fläskfiléer på underarmarna, efter allt nypande. Hans fotbollsdröm fortsatte i går, mot det krängande krisskeppet Roma. Rami och Roma frontalkrockade när Cassano avslutade briljant i fel hörn, men efter och trots chocken växte "Shabba" (engelsmännen säger så) in i matchen. Han var inte superb, men han var säker. Och om det är något som Arsène Wenger önskar sig så är det en målvakt som kan gå in på Stadio Olimpico och vara säker.

No more Seaman

Efter tre matcher med Shaaban och noll, noll och ett insläppt mål finns det argument, men inga givna skäl, för att återinkalla David Seaman.

Snart över till Zlatan, men först ett kort avbrott för lite fotbollsporr.

Thierry Henry.

Thierry Henry.

Thierry Henry.

Så.

Om Rami Shaaban hade en tuff uppgift så hade Zlatan Ibrahimovic och hans Ajax en omöjlig. Valencia är ett av världens bästa, hårdaste och tätaste fotbollslag, de har inte förlorat i Champions League på elva matcher och de har aldrig gjort det på hemmaplan (på 20 matcher). I går saknades den instrumentelle Pablo Aimar och Kily Gonzalez, men det är ändå en bragd av Ajax miniorlag att åka dit och komma ut med en poäng som smakar som tre. Christian Chivu och Rafaël Van der Vaart visade varför hela Europa vill ha dem - det gjorde Zlatan Ibrahimovic också.

Zlatan spelade bara en halvtimme.

Men det räckte.

Zlatan flyger

Den snabba bollleveransen, den målmedvetna djupledslöpningen och det perfekta avslutet var ett verk av en spelare som är trygg och hemma i världens tuffaste fotbollsmiljö. Zlatan Ibrahimovic har gjort entré i Champions League och han har tagit sin tandborste och sina mystofflor med sig.

Han hör hemma där.

Birindellis skott i krysset, van Nistelrooys solonummer, Rui Costas djupledsboll till Sheva, Rozinskys inlägg till Frings, Almeydas kanon, Henrys biljardstöt och frispark, Recobas vackra smekning. Fotboll på den här nivån är ibland så vacker att man dör.

Visst kan Carew göra saker som inte Zlatan klarar med en apelsin. Tre meter över öppet mål från fem meter - det är inte lätt att klara ens med en boll"

Mer allvarligt, det gläder mig att Zlatan avslutat ordkriget med Carew. Sin humor har han ju kvar ändå. I natt frågade jag honom om ryktet om att han beställt en värsting-Porsche stämmer.

- Absolut inte, sa Zlatan. Jag har beställt ett flygplan. Det går snabbare.