Zlatan: Jag älskar detta

En halvtimme, ett mål och en poäng i Champions League: Jäkligt skönt och lite deppigt

FOTBOLL

Valencia hade aldrig förlorat en hemmamatch i Champions League - men i går mötte de Zlatan.

Och överlevde med en hårsmån.

- Det är bara Champions League som gäller nu, säger Zlatan till Sportbladet.

Zlatans mål i 88:e minuten gav Ajax en poäng.

Han hade inte spelat en match på tre veckor, en trasslig hals och "något virus" gjorde att han låg knockad i sängen hemma i lägenheten i fyra dagar.

- Jag var helt stel. Doktorn kom och hälsade på mig varje dag, säger Zlatan.

I går gjorde han comeback - så det ekade i Europa.

Unga Ajax sprang ut mot mäktiga Valencia inne på lika mäktiga Mestalla, en uppgift som inget lag i Champions League kommit ifrån med tre poäng, någonsin.

- Det kändes som att möta Argentina i VM. Valencia var överlägsna i tempo, säger Zlatan. Det är ett riktigt, riktigt bra lag, de är "Top of the Pops""

Men Ajax stod emot, och Ajax var nära att göra mer än så.

Tack vare Zlatan.

Många extraminuter

Han bytte av Jari Litmanen med en halvtimme kvar av en match där Ajax räddats av smart spel och en enorm Christian Chivu som försvarschef. I 20 minuter arbetade han anonymt - sedan tog han över scenen.

- Jag hade två skott först, ett långt utanför och så ett till som var rätt bra, säger Zlatan.

Det "rätt bra" skottet gick mellan Mauricio Pellegrinos ben och strax utanför vänsterstolpen. Sedan, i 88:e minuten, kom nästa chans - och den här gången gjorde Zlatan precis allt rätt.

Han tog emot bollen, släppte den till Rafaël van der Vaart, löpte diagonalt (höger-vänster), rundade världsmålvakten Cañizares och avslutade med ett vänsterskott mellan Cañizares ben.

Valencia-Ajax 0-1.

- Det var jäkligt skönt, men det kändes som att det var mycket kvar. Det är ju Champions League, och så la domaren på fem extra minuter, säger Zlatan.

Efter två av de där stopptidsminuterna tryckte Valencias nyttige allroundmaskin Miguel Angel Angulo in kvitteringen. Det var rättvist, men snopet för de tappra holländarna.

- Det var lite deppigt, vi tyckte att det var lite för mycket tillägstid, säger Zlatan. Men om du kollar på matchen så ska vi vara väldigt glada åt en poäng, fast det kunde varit tre. Så det känns lite både och"

Sportbladet pratade med Zlatan Ibrahimovic sent i natt, då bubblade han fortfarande. Champions League hjärta Zlatan är en kärleksaffär som rullar vidare.

- Vi behöver de här matcherna, de spelas i ett helt annat tempo. Ajax blir bättre för var dag som går, säger han.

Är det kul att spela i Champions League?

- Oh, ja. Det är bara Champions League som gäller nu. Jag har full respekt för den holländska ligan, men det är väldigt stor skillnad.

Mötte Carew i pausen

Redan före matchen handlade mycket snack om Zlatan Ibrahimovic. Valencias norske supertalang John Carew fortsatte "apelsinkriget", ordväxlingen med Zlatan som blivit tuffare och tuffare.

- Zlatan är ointressant. Hade han varit en stor och viktig spelare, en som hade presterat något, så skulle jag ha sagt något om honom, sa Carew till Aftenposten.

Det var upplagt för en smäll.

Den kom" av sig.

I paus möttes Zlatan och Carew i utanför omklädningsrummen, blickarna möttes och höll fast i varandra tills något hände.

- Plötsligt började båda le samtidigt. Utan att ha sagt ett ord så förstod vi båda varför vi log. Sedan tog vi varandra i hand, säger John Carew till VG.

Hans nya omdöme om svensken:

- Zlatan är ju en kjempegutt!

Ajaxstjärnan själv såg också till att avsluta ordkriget när han pratade med Sportbladet i natt.

- Sådant där är bara löjligt, det intresserar mig inte. Alla får ha sina åsikter, säger han.

Och i går hade de flesta samma åsikt om Ajax nummer nio.

En kanonkille.

Kjempegutt.

Zlatan och Champions League - vilken kärlekshistoria

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM