Florentia har inlett marschen uppåt

FOTBOLL

Florentia Viola börjar det nya året i topp i sin nya division.

Klubben som klassades ner från ligan till serie C2, har hämtat sig alldeles utmärkt.

Nu lockar den till sig spelare från serie A. Och hoppas på fortsatta framgångar med hjälp av skyttekungen Christian Riganò.

Fiorentinas plats i sina "tifosis" hjärtan beror till stor del på de mytiska spelare som gett sina bästa år åt denna stökiga, underbara klubb. Kurre "l"uccelino" Hamrins namn dyker fortfarande ofta upp när man möter supportrar i Florens. För Roberto Baggio var Fiorentina språngbrädan till den verkliga eliten, medan Omar Gabriel Batistuta stannade i Fiorentina i tio år, mot bättre vetande.

Han älskar fortfarande staden och kärleken är besvarad.

I Florens finns bortsett från vänner, minnen och en och annan älskarinna, en frisör som stylar Batigols lyckobringande pipskägg. Man undrar om Roberto Baggios gräsliga hockeyfrilla tagit form i samma barberarbutik.

Nu har frisör "Sarino" under alla omständigheter fått en ny haka att raka. Den sitter på Christian Riganò, florentinarnas senaste älskling. 13 mål i 15 matcher i Serie C2, där gamla Fiorentina, i dag Florentia Viola, med framgång kämpar för att vinna tillbaka sin berövade ära.

Ständiga publikrekord

Christian Riganò är ingen fölunge. Han är 28 år och har gått den långa vägen, från hemmalaget på paradisön Lipari norr om Sicilien till Florentia.

Nu är han skyttekung i C2, älskad och omhuldad så länge benen och turen håller. Tack vare Florentias historia, börjar Riganòs namn bli allmänt känt.

Det är ovanligt för fjärde divisionens hjältar.

Bortsett från några sittningar hos frisören, har det inte varit mycket till jullov för spelarna i C2. Den 5 januari möter Florentia Viola Forlì borta. Men inte på Forlìs hemma-arena. Där går det inte att knöla in horderna från Florens. Florentia Violas matcher slår ständiga publikrekord i C2. Minst 20 000 per match, mot ungefär hälften för de andra.

Det är bittert för motståndarna, men uppmuntrande för Riganò och hans lagkamrater.

- Vi har ett krav på oss. Vi måste alltid vinna. Och det tänker vi fortsätta göra, säger Florentias tränare Alberto Cavasin och ser väldigt nöjd ut.

Han har just fått förstärkning. Florentia har köpt flera nya spelare, bland andra Riccardo Maspero som kommer till C2 från ligaklubben Torino. Det innebär att Florentia nu har två serie A-spelare. Den andre är lagkaptenen Angelo Di Livio, som trots att han hade anbud från ligan, valde att stanna kvar i Fiorentina efter konkursen i somras.

Maspero och Di Livio ger stadga och trygghet. Christian Riganò infriar nästan alltid mållöften.

Fri från fotbollspassion

Diego della Valle ser till att Florentia har pengar i kassan. Han köpte klubben efter kraschen och är en av den italienska fotbollsvärldens mest atypiska pampar. Della Valles som äger ett företag som tillverkar osedvanligt dyra skor och väskor, är ungefär så välklädd och finkammad som en mänsklig varelse kan bli.

Eftersom han verkar kliniskt ren från äkta fotbollspassion, har han förmodligen goda möjligheter att lyckas i den djungel han givit sig in i.

Passionen saknas lyckligtvis inte hos "i tifosi" som är fullt engagerade i klubbens svåraste och mest spännande äventyr någonsin. På tre år ska Florentia Viola segla igenom C2, C1 och B, för att göra nygammal ligapremiär hösten 2005. Det är ett tufft mål.

Särskilt serie B är svår och full av blindskär. Men Florentia Viola lever på en stenhård vilja och tro att lyckas.

Just nu verkar allting möjligt.

Bäst

Sämst

Kristina Kappelin