Aimar - världens dyraste clown

Maradona: Han är den enda jag skulle betala för att titta på

FOTBOLL

Han kallas clown, ser ut som en ängel, spelar som en gud och kostar"

"nej, glöm det.

- Ingen har tillräckligt med pengar för att köpa Pablo Aimar, säger Valencias vd Manuel Llorente.

Foto: BILDBYRÅN

De två just nu tyngsta lagen i världens just nu tyngsta liga springer ut på Santiago Bernabeu i kväll. Ett dussintal världsspelare gör upp om tre poäng och ett bra läge i ligaracet, men det finns en spelare som Real Madrid fruktar mest av alla:

Pablo Aimar, 23. Maradonas arvinge.

Han kallas för El Payaso, "Clownen", men den tyste, blyge keruben från Río Cuarto i Argentina är långt ifrån någon pajas i sin personlighet. Däremot har han fått många att skratta genom sina konster på en fotbollsplan.

- Han är den ende jag skulle betala för att titta på, har Diego Maradona sagt om Aimar.

- Ingen av oss förtjänar äran att bära Diegos nummer, sa Aimar själv under VM, men just under den turneringen var han inte alltid så vältajmad i sina uttalanden.

Förnedrat stjärnor

- Jag tror att vi kommer att göra många mål, kanske till och med sex, sa han till exempel före matchen mot Sverige.

Men Aimar har fått sin revansch efter VM.

Om världslaget Valencia har sitt hjärta i försvarsspelet, så har det sin hjärna i den lille (170 cm) mannen med nummer 21 på ryggen.

Juan Pablo Aimar föddes mitt på dagen, den 3 november 1979. Hans pappa var gammalt fotbollsproffs, och det dröjde inte länge innan han visade att generna gjort sitt jobb. Det sägs att han som 16-åring gjorde sin första träning med stjärnorna i River Plate, en träning som slutade med att han fick fly från stjärnbacken Ricardo Altamirano som han förnedrat med omöjliga dribblingar.

Alla som såg på förstod att River Plate hittat en diamant.

Den enda svaghet som argentinska experter sett hos Aimar är hans lite veka psyke, som låg bakom att han petades från JVM-finalen 1991.

El Payaso funderade dessutom på att lämna fotbollen för medicinstudier, men kärleksaffären med fotbollen var för stark. Efter fem säsonger i Buenos Aires hade ryktet om Pablo Aimar flugit ett varv runt jorden, och de europeiska storklubbarna kastade sedelbuntar över Atlanten.

Valencia kastade mest.

En stor playmaker

För drygt 180 miljoner kronor flyttade han till apelsinernas stad, till Hector Cupers Valencia.

- Jag är övertygad om att jag kommit till rätt klubb, sa Aimar.

Han har i alla fall övertygat supportrarna om att han är rätt man för klubben. Med en fantasi fullt i klass med sin favoritförfattares (Gabriel Garcia Marques) har Pablo Aimar vuxit ut till en av världens största playmakers, han är kung i riket mellan mittfält och anfall.

Förra säsongen valdes han till årets spelare i Valencia, i konkurrens med världsmålvakten Cañizares, världsbacken Ayala och världsmittfältaren Baraja.

I år har han varit ännu bättre.

När det ryktades att Juventus var ute efter honom kom svaret direkt från Valencias klubbledning. Trots att klubben har usel ekonomi är inte Aimar till salu.

- Jag blev överraskad av nyheterna, men de spelar ingen roll. Aimar lämnar inte Valencia, sa vd:n Manuel Llorente.

Men i fotbollsvärlden har allt sitt pris - och det finns en klausul i El Payasos kontrakt som säger att han får lämna Valencia för ett fast pris, om han skulle vilja göra det före 2009. Det fasta priset är 820 miljoner kronor.

- Det ges ingen rabatt", säger Llorente.

Det verkar som att Clownen blir kvar. För Valencia vill skratta länge än.

Spanska ligan har nystartat - det här har hänt i klubbarna

Helgens matcher

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM