Geniale Zidane

De tre vise männen var bara en – det räckte i går

FOTBOLL

De firade Día de los Reyes, de tre kungarnas dag, i Spanien i går. Men jag vet inte jag, det var ju bara en som märktes.

Zinedine Yazid Zidane.

Kungen från Castellane.

Foto: AP
KUNGEN Två himmelska framspelningar och ett mål. Inte undra på att Zinedine Zidane jublade tillsammans med Raul Gonzales på Santiago Bernabeu-stadion i går.

De spanska barnen får vänta på sina julklappar, traditionen bjuder att de delas ut samma dag som de tre vise männen - kungarna - kom fram till Jesusbarnet.

I går var det dags.

På stolta Santiago Bernabeu-stadion i Madrid delades alla presenter ut på en gång. Rökelse, myrra och åtminstone en föraning om guld.

Real Madrid mötte Valencia på en vattendränkt gräsmatta i en match som handlade om vilket lag som skulle segla upp som favoriter till mästerskapet. Det var också en match som handlade om hur Madrids extrema offensiv skulle kunna mäta sig med Valencias otroligt kompetenta försvar. Zidane, Figo, Raúl och Ronaldo mot Pellegrino, Curro Torres, Ayala och Pálop. Europamästarna mot spanska mästarna.

Det blev, sett till premisserna, en fantastisk match.

Det blev, framför allt, Zinedine Zidanes match.

Vett att lägga av i tid

I veckan gav han en stor intervju i den franska fotbollsbibeln France Football, och pratade om hur rädd han är för att han inte ska ha vett att lägga av i tid, innan han tappar sin touch.

Han behöver nog inte fundera på det än på ett tag.

Mot Valencia svarade han för ett mål (ett skott via Pellegrinos fot), men framför allt för två framspelningar, två himmelska framspelningar.

Vid 1-0 hittade han den döda vinkeln mellan Curro Torres och Ayala, vilket gav Ronaldo fritt spår fram till målet.

Vid 4-1 klackade han sig förbi Mista, överstegsfintade Baraja, överstegsfintade Ayala, lurade Curro Torres med en delikat passning - och gav unge Portillo hans första ligamål på ett sydfranskt guldfat.

Så dags hade Pablo Aimar, Valencias playmaker, redan fått rött kort för en frustrerad stämpling mot Salgado.

- Det har varit en match med bra fotboll från vår sida med enastående insatser från spelarna under svåra förhållanden, sa Madrid-tränaren Vicente Del Bosque.

Real Madrids spel är fascinerande.

Uppställningen liknar, när den fungerar, mest av allt en gammalbrasiliansk 4-2-4. Figo, Raúl, Zidane och Ronaldo tar litet defensivt ansvar och när Madrid anfaller får de understöd av Roberto Carlos och en av innermittfältarna. Tre backar och minst en av innermittfältarna finns däremot så gott som alltid kvar på rätt sida.

I går fungerade det.

De tuffa småttingarna på mitten, brassen Flavio Conceiçao och fransmannen Claude Makelele, var fenomenala. Det där "hålet" mellan mittfält och anfall som brukar vara Pablo Aimars lekplats var plötsligt både stängt och igenbommat.

Regnet öste ner över Madrid, men de vita tog säkert lätt på det.

De hade ju fått sina tre kungar.

Och sina tre poäng.

Efter sitt 1-0 sprang Ronaldo rakt ut till Del Bosque, för att ge honom en lång, varm kram. Det var en vacker gest, några dagar efter att Madridtränaren förlorat sin mor.

- Jag tänkte på "mister" och sprang för att dedicera målet till honom. Laget måste vara med honom i hans svåra stund, sa Ronaldo.

Barça är tillbaka igen, efter 3-0 mot Recreativo slipper tränaren Louis Van Gaal och presidenten Gaspart att gå till arbetsförmedlingen en vecka till. Dessutom lär anfallsspelet ha varit riktigt, riktigt bra.

- Det viktigaste är att vi vinner och börjar avancera i tabellen. Resultatet är viktigare än hur vi spelar, sa Van Gaal.

Atletico Madrids excentriske, förlåt EXCENTRISKE, president Jesus Gíl hjärtopererades i fredags.

I går hade han behövt en operation till. Atletico släppte fyra mål mot Villarreal (4-3) och förlorade sin tredje bortamatch i följd.

- Nu gäller det att hänga kvar, sa Gíl och dundrade om lagets "löjliga insats".

Real Sociedad höll förlustnollan, de ledde två gånger om men tappade till 2-2 mot Malaga. Den 13 april kommer Real Madrid till Anoeta-stadion - finns baskerna kvar i serietoppen då?

Romas hårt ansatte tränare Fabio Capello satt och myste på Santiago Bernabeus vip-läktare i går. Det skulle kunna vara tillräckligt för att blåsa liv i de gamla spekulationerna om att han ska återvända till Madrid när Del Bosque lämnar sitt jobb.

Men enligt italienska rapporter var det två andra saker som lockat honom: Fernando Morientes och Jamón Ibérico.

Och nej, Jamón är ingen fotbollsspelare. Det är spansk skinka. Capello älskar spansk skinka.