Italienska ligan från A till Ö

FOTBOLL
Foto: MAGNUS WENNMAN
Collina utsågs nyligen till världens bäste domare - för femte året i följd. Rekord.

A som i Andersson. Efter några månaders bänknötning har Daniel Andersson börjat spela i Chievo. God fortsättning.

B som i Baggio. Italiens mest älskade spelare hoppas fortfarande på en plats i EM-laget. Robis dröm kan gå i uppfyllelse om Giovanni Trapattoni sparkas som landslagstränare.

C som i Collina. De skallige Pierluigi har för femte året i rad utsetts till världens bästa fotbollsdomare. Rekord.

D som i Del Neri, Chievos tränare och italiensk fotbolls stora förnyare. Outsiderlaget ligger fyra i ligan efter Inter, Milan och Lazio.

E som i ekonomi. Pengar är fortsatt det stora samtalsämnet. Klubbarnas kostnader måste ner.

F som i Finland, landslaget som "gli azzurri" möter i nästa EM-kvalmatch den 29 mars.

G som i Gea, Italiens mulligaste spelaragent. Företaget har bildats av några serie A-pampars döttrar och söner. De förhandlar kontrakt för 200 spelare och fem tränare i Serie A och B.

H som i bokstaven italienare inte kan uttala.

I som i Italien. Landslaget lider av klubbarnas ovilja att släppa ifrån sig spelarna, av Trapattonis brist på fantasi och av ett envist looser-komplex. Blir det något EM för "gli azzurri"?

J som i Juventus. Klubben vann ligan förra säsongen och siktar på Champions League i år. Den 19 februari möter italienarna Manchester United borta.

K som i Krösus. Juves Alessandro Del Piero är Italiens rikaste fotbollsspelare. Han betalade skatt på 108 miljoner kronor 2001.

L som i Lazio, 2002 års mest omskrivna klubb. Nu har den förre ägaren Sergio Cragnotti lämnat över till en seriösare klubbledning och spelarna har lovat att stanna kvar. Trots att de inte fått betalt sedan i somras.

M som i Milene. Ronaldos fru kommer till Milano varje vecka för att spela i FiammaMonza, där hon är oumbärlig i anfallet.

N som i Napoli. Maradonas gamla klubb är farligt nära att åka ner i tredje divisionen med social oro i staden som följd.

O som i Oliver Bierhoff. Den snart 35-årige tysken upplever en ny vår med Chievo. Den 16 december gjorde han sitt 100:e mål i serie A. Fler är på väg.

P som i Patrizia Panico, det italienska damlandslagets bomber. För första gången i år, hedras hon och andra framstående italienska fotbollstjejer med en utgåva samlarbilder hos legendariska Panini.

Q som i Quiroga, "il calcios" enda spelare på Q.

R som i Roma. 2002 års flopp gör ett nytt försök. Nu kommer förstärkning i form av Leeds Olivier Dacourt som undertecknade kontraktet med Roma i går.

S som i Salary Cap. Spelarna i serie A håller på att lära sig vad lönetak vill säga. De stretar emot, men förlorar sällan särskilt mycket. Det klubben drar ifrån, skjuter ofta sponsorerna till.

T som i Trezeguet. Juventus anfallare är en av de få stjärnspelare i ligan som vågat begära löneförhöjning, trots omständigheterna. Han tjänar "bara" 13,5 miljoner kronor per säsong.

U som i Utredning. På tingsrätten i Turin undersöks sambanden mellan dopning i fotbollsvärlden och den neurologiska sjukdomen Gehrigs syndrom som drabbat 45 italienska spelare i olika åldrar.

V som i våld. Särskilt illa ser det ut i de lägre divisionerna, där flera spelare och supportrar råkat illa ut. En ny lag diskuteras i parlamentet.

X som i Mr X. Bland kandidaterna till säsongens nya stjärnskott märks Empolis skyttekung Antonio Di Natale, som även fått en chans i landslaget.

Y som i yngst. Inter satsar på sin 18-årige nigerianska anfallsspelare Obafemi Martins genom att skriva kontrakt med honom till 2008.

Z som i Zoff. Italiens mytiska VM-målvakt höll på att bli landslagstränare igen i fjol. Nu verkar den troligaste kandidaten efter Trap vara Chievos Gigi Del Neri. Zoff har under tiden fått en ny passion. Golf.

Å som i återkomst. Det viskas att Svennis är på väg tillbaka till Italien. Frågan är bara vilken klubb som har råd med Torsbys stora son.

Ä som i äldst. Nisse Liedholm fyllde 80 i fjol och firade bland annat med att återuppta samarbetet med Milan.

Ö som i överraskning. Lazios Roberto Mancini lyckas med allt. Lazio ligger mot alla odds trea i ligan. Och nu är Mancini den första tränaren i serie A som även blivit klubbmanager.

"Il calcio" arkiverar ett förfärligt 2002 och hoppas på ett bättre 2003. Här ett ABC för den fortsatta säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM