Världsturnén

Paul Gascoignes nya anhalt: Kina

FOTBOLL

Har du förhandlat med Paul Gascoigne? Inte det?

Då är du i minoritet.

- Om jag är självsäker? Ja, jag är självsäker, sa "Gazza" i går, på väg mot ett proffskontrakt.

I Kina.

The World is not Enough är titeln på en film med James Bond. Det kunde lika gärna varit titeln på Paul Gascoignes sökande efter en fotbollsklubb som vill anställa honom.

Fast Gazza har förstås lagt av med agenter.

Numera får han hjälp av gamle pub-polaren Jimmy "Five Bellies" Gardner.

Samarbetet har lett till att Gazza förknippats med ett 20-tal klubbar de senaste månaderna, men det har inte lett till något kontrakt.

Nu kan det vara på gång.

I Kina.

- Min fysik är bra. Mitt fotbollsspel är bra. Jag har inga problem, sa Paul Gascoigne när han landade i Peking.

Ingen engelsk fotbollsspelare rör upp lika mycket känslor som Gazza. Han är 50 procent geni, 50 procent clown och 50 procent enfant terrible - och 150 procent människa.

"Längtar tillbaka"

Nu kämpar han för att komma tillbaka.

- Jag längtar efter att komma tillbaka till fotbollsplanen. Det var ett tag sedan" Och nu ger det här mig en chans att börja spela igen, och att bevisa för några stycken att de haft fel igen, sa han enligt AP.

- Jag har tränat riktigt, riktigt hårt. Jag hade andra alternativ, men saker gick inte som de skulle så det här är en utmaning för mig och jag längtar efter den.

Träningens resultat syns på honom, den runde Gazza har lämnat plats åt en mager och vältränad kopia.

- Jag vill erbjuda sporten vad Paul Gascoigne kan göra på planen och det är förhoppningsvis att spela bra fotboll och underhålla fansen, säger han.

57 landskamper

Gazza, en hel generations mest talangfulle engelsman, gjorde 57 landskamper och blev en fotbollsikon under VM 1990. Nu kan hans sökande världen runt vara över; kinesiska division I-klubben Liaoning Bodao har bjudit in honom för ett provspel på sitt vinterläger.

I potten ligger ett kontrakt - och en årslön på sju miljoner kronor.

- För honom handlar det först och främst om han kan anpassa sig till vårt spel. Trots allt börjar han bli gammal. Vi ser mer till hans kapacitet än till hans rykte, säger klubbens ordförande Cao Guojun till AP.

Flera intresserade

Om det inte blir kontrakt med Liaoning ryktas det att ytterligare fyra kinesiska klubbar är intresserade av att anställa Paul Gascoigne.

Kanske är sökandet över nu.

Eller så fortsätter ett geni med clownnäsa ett varv till runt jorden - på jakt efter det enda som gör honom riktigt lycklig:

En chans att få spela fotboll.

The Gazza Tour

1 juli 2002 lämnade Paul Gascoigne Burnley. Därefter har han...

Simon Bank