Revanschen

Andersson var på väg hem - nu är han given i Benfica

FOTBOLL

Nämn ett europeiskt klubblag som är obesegrade i ligaspelet?

De flesta svarar nog Real Sociedad.

Men det finns ett till: FC Porto.

- De har tio raka vinster och är otroligt starka just nu, säger Anders Andersson, 28.

Foto: EPA
Anders Andersson var på väg hem till Sverige från Benfica i somras. Ett kontrakt med Djurgården var nära att bli av. Istället bytte portugisiska klubben tränare och nu är han given på mittfältet.

Hans Benfica gör också en bra säsong och ligger tvåa i ligan. Målsättningen är att knipa en plats i Champions League till hösten. Ligaguldet har klubben däremot gett upp.

Nästan.

- Det skiljer elva poäng och är bara 16 omgångar kvar. Det blir svårt, säger Anders Andersson som är imponerad av Porto.

- De har inga större namn i truppen men laget fungerar väldigt bra. Många lagspelare som vägrar förlora.

Som Andersson säger är stjärnorna inte många - men några finns det: brassen Deco samt landslagsmännen Jorge Costa och Capucho.

Laget skrällde redan i fjol, gick långt i Champions League, och det är ingen överraskning att de leder ligan.

Upställningen 4-3-3

Precis som i många andra portugisiska lag är uppställningen 4-3-3 men tränaren José Mourinhos lagbygge är ovanligt disciplinerat och taktiskt skickligt.

Elva poäng bakom kämpar som sagt Anders Andersson och kompani. Den förre Malmö FF-spelaren är inne på sin andra säsong i Benfica dit han kom från Aalborg 2001.

Efter ett tufft första år leker fotbollslivet; han tog plats på mittfältet i november och har sedan dess varit ordinarie. I veckan fick han ett samtal från förbundskapten Tommy Söderberg och mycket talar för en landslagscomeback mot Tunisien 12 februari.

- Det känns som en revansch. Många trodde att jag skulle lämna klubben i somras. Men jag kämpade på och det gav resultat, säger han.

I höstas var Djurgården nära att lyckas värva honom men i samma veva bytte Benfica tränare. Andersson fick förtroendet direkt.

- Vi ser fotboll på samma sätt och jag känner att Camacho tror på mig. Han kom in i klubben med öppna ögon.

Central mittfältare

Benfica spelar 4-4-1-1 och Andersson är en av två centrala mittfältare. Blir han uttagen i landslaget hoppas han på den defensiva balansroll Tobias Linderoth brukar ha.

Men först väntar Beira Mar i ligan på söndag. Med Anders Andersson från start. Inför matchen passar han på att ge svenska sportjournalisterna en känga:

- Ni skrev mer om ligan på Magnussons och Schwarz tid. Folk hemma blir överraskade när de hör att jag spelar.

Men så är det.

Veckans tio hetaste spelare

Ligatoppen, Portugal

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM