Roma vill att Zlatan ska stoppa det fria fallet

FOTBOLL

Är Zlatan lösningen på Romas kris? Det tror klubbledningen, som hoppas att Rosengårds stora son ska ge Roma ny framtidstro i höst, efter en hopplös säsong där ingenting stämmer.

På Via Ostilia, runt hörnet från huset där jag bor, fladdrar ett söndrigt smutsgult och rött tygstycke i vinden. Någon spände upp det över gatan för två år sedan, när Roma vann ligan.

Nu är det ingenting mer än en trådsliten trasa, ett vemodigt minne av en svunnen triumf. Trasan på Via Ostilia är därmed en perfekt symbol för Roma årgång 2003. Laget ligger på tionde plats i ligan, före Empoli men efter Perugia.

Roma har förlorat sina senaste tre matcher, varav två mot klubbar som befinner sig ännu längre ner i rangordningen.

Atalanta besegrade romarna för fjorton dagar sedan och i söndags kom dödsstöten. Ytterligare en förlust. Mot ligans jumbo Como.

Ett av idrottens mysterier är att ingen vet exakt vilka ingredienser som ingår i receptet på framgång. I en lagsport som fotboll, måste dessutom sådana självklara beståndsdelar som utövarens fysiska och psykiska form multipliceras med 11.

Lägg sedan till oberäkneliga råvaror som motståndarnas styrka, klubbarnas ekonomiska situation, spelarköp som inte blir av, domarnas kompetens och hederlighet och supportrarnas känslor och det är klart för alla varför det är så förtvivlat svårt att vinna en fotbollsliga.

Håller inte i 90 minuter

I fallet Roma är en del brister förhållandevis tydliga. Försvaret läcker som ett såll och anfallet presterar ojämnt. Men framförallt håller inte koncentrationen hela matchen. I nio fall av tio förlorar Roma under de sista spelminuterna. Vid det här laget vet alla motståndare att detta är Romas Achilleshäl. Det otroliga är att romarna inte lyckas försvara sig.

Romas tränare Fabio Capello är den första att framhålla att otur inte är ett alibi för att ge upp. Man måste kämpa, alltid tro på seger, hur eländigt det än ser ut. Men det är uppenbart att han har lika svårt att övertyga sig själv som spelarna, om att deras misslyckanden bara beror på slumpen.

Under hela säsongen har Romas president Franco Sensi och Capello anklagat fotbollsförbundets ledning och de italienska fotbollsdomarna för att medvetet motarbeta klubben.

Roma är för övrigt inte ensamt om att misstänka mygel, intressekonflikter och korruption. Om misstankarna är grundade, slutar den här säsongen med en skandal som kommer att skaka italiensk fotboll i dess grundvalar. Men utan bevis kommer man ingen vart.

Totti - en analfabet

Hittills har klubbledningens anklagelser lett till att ytterligare demoralisera och förvirra ett lag i spillror.

Utan framgångar och uppmuntran är lagkaptenen Francesco Totti bara en stackars analfabet, som varken kan uttrycka sig i ord eller handling.

Den tidigare så lyckosamma bombern Vincenzo Montella är en av de som påpekar att klubben saknar spelare med positiva ledaregenskaper. De äldre spelarna har tappat stinget och de yngre är inte mogna att axla ansvaret.

Ett av Capellos relationsproblem den här säsongen är att göra folk av Antonio Cassano, en talangfull men totalt odisciplinerad ung anfallare från Baris slumkvarter.

Den enda vissheten verkar därför vara att Roma behöver spelartillskott utifrån för att hämta sig psykiskt, förnya sig fysiskt och komma igen ordentligt.

Franco Sensi tycks övertygad om att Romas räddare i nöden finns i Amsterdam. Den här veckan lär han ha skickat "missionärer" till Ajax för att lägga handpenning på Zlatan.

Enligt italiensk sportpress kan Ibrahimovic bli Romas för mellan 12 och 15 miljoner euro. Roma är enligt uppgift också ute efter Ajax rumänske försvarare Christian Chivo. Om raiden lyckas, är det nog bäst att Zlatan glömmer alla tankar på en "Roman holiday".

I höstas sade Capello att Roma som bäst kan sikta på en fjärdeplats i ligan den här säsongen. Just nu ser det snarare ut som fritt fall mot Serie B.

Bäst

Sämst