Två frakturer - men lita på att Henke kommer tillbaka

FOTBOLL

För en skyttekung van att låta vrister och panna tala oftare och ljudligare än käken, är en dubbel käkfraktur inget som hotar den fortsatta karriären.

Egentligen bara en dålig dag på jobbet.

- Sex-åtta veckor, säger Celtics läkare.

Sex-åtta veckor, säger även min gamla husbibel i såna här sammanhang, Lasse Petersons och Per Renströms "Skador inom idrotten".

Sex-åtta veckor - sen är Henrik Larsson tillbaka.

Det går alltså inte att göra jämförelser med det otäcka dubbla benbrott, som Henrik Larsson råkade ut för i Lyon hösten 1999.

Den kvällen satt jag i Parma med Henkes gamla HIF-vänner (0-1 mot Parma i Uefa-cupen), tittade på de ruskiga bilderna från Lyon och befarade att en av landslagets viktigaste kuggar var borta från EM men påminde samtidigt om, att benbrott sällan är så allvarliga som man först befarar och slutade också ingressen:

"Utgå ifrån ett EM utan Henke! Men bli inte förvånad om han ändå hinner dit!".

Som du minns hann Henke dit, även om han inte kunde göra sig själv rättvisa.

Otäcka smällar

Smällar mot huvudet är alltid otäcka, men här rör det sig ändå om en ren ansiktsskada, ingen inre skallskada med risk för hjärnskakning.

Skönt var också att se Henkes viftning in i tv-kameran och hans tummen upp hem till familjen, som ett tecken på att de inte skulle vara oroliga.

Olyckan inträffade en dryg kvart in i matchen mot tabellnian Livingston, då Henke nickade Chris Suttons vänsterinlägg mot mål samtidigt som Livingstons kamerunske back Gus Bahoken, in från höger, träffade Larssons käke. Så fick i februari 2003 en av världens mest citerade repliker efter mer än 131 år en ny innebörd:

- Dr Livingstone, I presume? Dr Livingstone, förmodar jag?

Det var ju så han frågade - Henry Morton Stanley, New York Heralds världsreporter - då han den 10 november 1871 i Ujiji på östra stranden av Tanganyikasjön stod öga mot öga med den skotske missionären och upptäcktsresanden David Livingstone, som under lång tid rapporterats försvunnen och som Stanley sänts ut för att leta upp.

Bra mot Livingstone

För Henrik Larsson blev det denna söndag först Livingston, sedan doktorn. Annars brukar Henke vara mycket framgångsrik mot Livingston, och han hade också gjort tre av Celtics fyra mål mot Livi Lions i de båda höstmatcherna - förutom att han förra säsongen gjorde hela sex mål på fyra ligamöten. Under den kvart Henke hann spela blev det inget mål, men han hade faktiskt flera goda chanser, och i den situation där han skadas gör också Livingstons målvakt Alan Main en grann räddning vid stolproten.

34 mål har han hittills gjort denna säsong, han toppar ligans skytteliga på 24 och för Celtic innebar smällen, att man nu under 75 minuter fick känna på "ett liv utan Larsson".

Det var inte helt bekymmerslöst, även om Henkes ersättare Shaun Maloney utsågs till Matchens Lirare och med sina två frisparkar bäddade för returer som resulterade i Celtics båda målen.

Celtic är fortfarande tre poäng efter Rangers i ligan, dubbla Old Firm-derbyn väntar inom några veckor - andra marshelgen ett som antagligen avgör ligan, dessutom cupfinalen.

Tills dess ingen Henrik Larsson, men nog kommer han tillbaka.