Åh, vilken skön fotbollsfest...

FOTBOLL

Ljungberg, Gerrard, Murphy, Nedved, Vales, Rivero - det finns gott om mittfältare att skriva om en kväll i mars.

Ska vi ta mannen bakom mannen? Pitbullen bakom keruben?

Jo, vi gör det.

Vi tar Edgar Davids.

Turins förbannelse lever vidare för Inter - men tränaren Hector Cuper skyller inte på spöken.

Han skyller på sig själv.

- Ansvaret för den här förlusten är helt och hållet mitt, säger han.

Pitbull...

Alla fotbollsländer har sina karaktärer, sin egenart. Ni vet, den italienska intensiteten, den engelska aggressiviteten, den svenska" ingessonigheten.

Holländska fotbollsspelare är av födsel och ohejdad vana arroganta. De är egna, artistiska och självupptagna.

Edgar Davids passar in alldeles utmärkt.

Han läser filosofi, älskar basket och buddhism och bråk. Han har varit avstängd för dopning, han har coola glasögon, han dyrkar Dennis Rodman och han har anklagat sin förbundskapten för att vara rasist.

- Min lilla pitbull"

Det var Louis van Gaal som kallade honom så under de lyckliga Ajax-åren, men nu för tiden är Edgar Davids Marcello Lippis lilla pitbull.

Och framför allt är han Pavel Nedveds lilla pitbull.

Nedved ser ut som en ängel, och tillsammans med pitbullen tuggade han i sig Inters naiva mittfält i det italienska derby som aldrig blev någon match. Hector Cuper har så ofta fått kritik för att han varit för snål i sin laguttagning och coachning, men ironiskt nog har han aldrig förtjänat den kritiken lika mycket som han förtjänar kritik för sin naivt positiva matchning i går. Uppställningen med Batistuta-Vieri på topp och offensiva krafter som Emre och Recoba på mittfältet blev sänkt till botten av ett defensivt skickligt och extremt löpstarkt Juventus.

Holländarna har ett talesätt i fotboll, de pratar om spelare som "äter planen", det betyder att de sliter som galningar för att vinna matchen.

Keruben och pitbullen åt planen.

Inters snygga mittfältare åt inget alls.

Balanserad pitbull

Keruben sprang som en tokig, fram och tillbaka, han gjorde ett helt mål och två halva och syntes precis hela tiden. Men det är pitbullen som står för balansen, som samlar upp allt avfallet som blir över och gör små nyttiga saker av det.

Davids och Nedved.

Yin och Yang.

De två - tillsammans med Inters alla skador - är den stora förklaringen till att Grande Juve leder loppet just nu.

Det är lite märkligt.

Det har ju inte gått mer än en vecka sedan Juventus blev generat av Manchester United, men i går var det Juve som var storstilade vinnare och United som låg utslaget på planen. Alex Ferguson kan säga vad han vill om prioriteringar (han sa "Premier League och Champions League är vad vi prioriterar"), det döljer inte att det var en oerhört viktig match i Cardiff i går.

Dudek tog allt

United har inte vunnit en titel på snart två säsonger, och i går tappade de ytterligare en chans samtidigt som Arsenal staplade tre nya arbetspoäng i sitt guldbygge.

Liverpool behövde visa att de fortfarande är ett stort lag.

Det gjorde de.

Jon de Mol, mediamogulen som ligger bakom Big Brother-konceptet, har köpt in sig i Manchester United, och om han fått bestämma hade han nog röstat ut Jerzy Dudek ur finalen. Nu stod Dudek där och tog allt, precis allt.

Men det roligaste var att se att Steven Gerrard är tillbaka som stor spelare. För ett tag trodde jag att han var förlorad, stagnerad och borta.

I går åt han planen.

Alex Ferguson imponerade i går. Efter matchen hyllade han Houllier och Dudek, och tog alla Liverpools spelare i hand.

I höstas krossade Real Betis Barcelona med 3-0 och tog poäng av Sevilla borta på en vecka. Nu har de krossats av Barça (0-4) och förlorat mot Sevilla hemma på en vecka. Tungt att vara betico.

0-3 mot Valladolid. Nu börjar det riktiga arbetet för Real Sociedad-tränaren Reynald Denouix. Kan han hindra fallet?

Välkommen tillbaka, Fredrik Ljungberg.

Simon bank sätter betyg på fotbollsfesterna

Glöm sjuka Juve - Grande Juve är tillbaka.

Det var mode för revanscher i går.

Inter har inte vunnit mot Juventus i Turin på tio år, men tränaren Hector Cuper hade en mycket klar och lite överraskande plan för hur han skulle ta hem det italienska derbyt:

Full fart framåt.

- Mitt mål var att försöka ta kontrollen över mittfältet, men tyvärr så fungerade det inte så, säger han.

Det fungerade, för att vara exakt, fyra minuter.

Ville bli utbytt

Sedan gav Inters landslagsmålvakt Francesco Toldo Juve ledningen med 1-0.

Pavel Nedved slog en frispark, som den ohotade Toldo boxade rakt på lagkamraten Gulys lår - och in i eget mål.

- Vi var tvungna att komma tillbaka efter den där fruktansvärda förlusten mot Manchester United, säger Nedved.

Det var han själv som fixade det, trots att han ett tag ville bli utbytt efter att ha skadat ryggen så var det Nedved som var matchens lysande stjärna.

Mål av Nedved

En halvtimma efter det märkliga 1-0-målet fick han chansen tio meter utanför Inters straffområde, medan backlinjen avvaktade drog han till med vänsterfoten. Bollen satt stenhårt vid Toldos vänstra stolpe.

I slutminuterna rullade Nedved sedan fram högermittfältaren Camoranesi till öppet mål och 3-0.

Förnedring.

- Vi ville bevisa att vi var starkare än Inter. Vi är alla glada över att ha tagit tre värdefulla poäng, men vägen till lo scudetto är fortfarande full av svårigheter, säger Nedved.

Den tjeckiske kerubens insats ordnade en revansch för bakslagen i Champions League, men de ordnade också en revansch för Marcello Lippi, som aldrig tidigare hade vunnit ett möte med Hector Cuper. Och efteråt passade Lippi på att ta revansch på den italienska pressen.

Skadekris

Han sa inte ett ord.

- Juventus förlorade en Champions League-match när de återhämtade sig från en skadekris, men pressen i Turin var särskilt grym i sin kritik. Jag tycker att Lippi gjorde rätt som inte pratade med journalister, säger Juvebasen Luciano Moggi.

Lippi njöt säkert, mitt i sin tystnad. Milans katastrofinledning mot Atalanta och Juves utklassningsseger mot Inter ger I bianconeri pole position i striden om lo scudetto.

För Hector Cuper finns det annat att tänka på.

- Allt jag kan säga är att jag har mitt jobb klart den här veckan. Det är att få ordning på mina spelare efter en sådan här förlust.

Räkna inte med att det blir enkelt.

Bank sätter betyg på fotbollsfesterna

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM