Lycka till, Stefan

Ingen kan ta ifrån dig meriterna

FOTBOLL

Premier League-tabellens absoluta jumbo heter Sunderland AFC, ett röd-vit-randigt lag med svarta byxor som är så färglöst, att jag inte kan påminna mej att man ens har ett smek- eller öknamn.

Detta är inte Stefan Schwarz fel.

När nr 20 Stefan Schwarz nu efter säsongen lämnar klubben har han ingen skuld i klubbens totala dekadans.

Foto: STEFAN NILSSON <br clear="all" />
Stefan Schwarz satsar nu på en tränarkarriär. "Jag ser honom inte som en ensam topptränare, möjligen som den ene i ett tränarpar" skriver Sportbladets Lasse Sandlin.

Enligt klubbens hemsida har "Svarre" gjort ett inhopp i någon av lagets 29 Premier League-matcher, men jag måste erkänna att kan jag inte kan minnas vilken match det skulle ha varit i.

Däremot minns jag delar av de matcher han spelat i Ligacupen denna säsong:

första 45 minuterna borta mot Arsenal 6 november, det stod 0-2 i halvtid men med Matty Piper på plan i stället för Stefan Schwarz vände Sunderland till 3-2-vinst;

sista 25 minuterna mot Sheffield United 3 december, det blev 0-2 men det stod redan 0-2 när Stefan hoppade in.

Hade inte förtroendet

Men sanningen om den här säsongen är att Stefan Schwarz varken hade den tidigare Peter Reids eller den nuvarande Howard Wilkinsons förtroende.

Denna måndagkväll förlorade Sunderlands reserver mot Sheffield Wednesday med 3-2, och Schwarz fanns inte ens med på bänken.

Därför blir det nu Portugal efter säsongen. Hem till fru Céus fosterland.

Dottern Cloé bär också ett namn som påminner om pappa Stefans lyckosamma tid i Benfica, medan sonen Jürgen mer minner om tiden som ungdomsproffs i Bayer Leverkusen 1985-87.

Från Kulladals FF till Malmö FF till Bayer Leverkusen till Malmö FF igen, till Benfica till Arsenal till Fiorentina till Valencia till Sunderland - och nu till nån form av avtalspension.

34 fyller han i april, och egentligen är det naturligtvis alldeles för tidigt att sluta. Men det blir så, när man väljer sluta i Premier League...

En i ett tränarpar

Han satsar nu på en tränarkarriär sägs det, och under sina sista landslagsår var Stefan Schwarz förbundskaptenerna Söderberg/Lagerbäcks förlängda arm på plan.

Därför ser jag honom heller inte i framtiden som en ensam topptränare, möjligen som den ene i ett tränarpar (Thern/Schwarz ?) - fast egentligen mer som den assisterande; typ Tord Grip.

Ingen kan ändå ta ifrån Stefan Schwarz hans 69 landskamper, hans VM-brons 1994 och den Guldbollen jag själv var med om att ge honom 1999.

Tack - och lycka till i Portugal, Stefan!

Lasse Sandlin