Sådana här matcher gör att man står ut med vad som helst

FOTBOLL

Real Madrid-Barcelona i en semifinal, Milan-Inter i en annan"

Ursäktar ni medan jag ställer fram en hink att dregla i?

Åh.

Och just det, medan jag tittar närmare på kvartsfinalerna.

Först av allt är det bara att göra en sak klart: Det fanns ingen dålig lottning. Det fanns ingen lottning som skulle inneburit något annat än supermatcher.

Men nu finns de där på papper, och det är omöjligt att inte slås av den nästan magiska kraften i de där matcherna.

Det finns något djupt oroväckande i den moderna fotbollen, den fotboll som har G14 som hjärta och pengar som blod och där Coca Cola och Mastercard har petat bort supportrarna från platsen som sportens naturliga sängkamrat. Den europeiska fotbollen har på ett plan förvandlats till en perfekt, kosmetisk tv-underhållning. Ett tv-spel. Alla Euros rullar uppåt, det är därför avståndet mellan de stora och de små krymper och?

?och jag tror jag slutar där.

För herremingudihimmelen:

Real Madrid-Manchester United!

Inter-Valencia!

Ajax-Milan!

Juventus-Barcelona!

Som om det inte vore nog med att matcherna är laddade av potens tack vare sin självklara kvalité - de pulserar dessutom av historia och underliggande konflikter.

Hector Cúper återvänder till Mestalla, till klubben han förde till två raka Champions League-finaler. Det var där han byggde en försvarsmur som hela världen fruktar - nu ska han återvända dit för att bryta ner den. Jag har alltid högaktat Cúper, och jag högaktar Massimo Moratti som hade vett nog att byta inriktning från sin neurotiska köp-och-släng-politik till att satsa på en strategisk LAGtränare som Cúper.

Det enda Cúper har kvar att bevisa är att han kan vinna titlar.

Valencia är den enda klubben av de åtta som inte vunnit Europacupen - och de fick stryk av Cúper i Uefacupen i fjol."

Ajax-Milan är en annan match med en historia. I Rossoneri har inte vunnit en titel i Europa på nio år, och när de var i final 1995 var det mot Ajax de förlorade. Då hade Ajax ett drömlag med blivande världsstjärnor som Davids, Kluivert, Seedorf och bröderna De Boer. Nu har de ett nytt drömlag, med blivande världsstjärnor som van der Vaart, Chivu, Pienaar och en kille som heter Ibrahimovic.

Maldini hyllade Zlatan

- Ibrahimovic har ofta jämförts med Van Basten; han är inte en bomber som honom, och kanske kommer han aldrig att bli det, men han har teknik och klass och är avgörande för lagets offensiv, sa Paolo Maldini i går.

Maldini är 100 år och fortfarande en av Europas främsta försvarare. Han, om någon, borde veta hur Milans starka försvar ska kunna stoppa unga, orutinerade Ajax.

Inget talar för Ajax.

Det talar för Ajax.

Patrik Andersson berättar att folk i Barcelona var mer än nöjda med att få Juventus i kvarten, men det är lätt att den känslan mer handlade om lättnad. De ville inte åka till Madrid.

Men om de velat slippa oroa sig hade det räckt att fråga Zinedine Zidane redan i onsdags.

- Jag träffade Laurent Blanc i onsdags och jag sa till honom att vi skulle mötas i kvartsfinalen, sa Zidane till realmadrid.com.

Nu lär inte Blanc bli en avgörande kraft i Manchester United i just den matchen, eller just det här årtiondet. Men matchen är en dröm, en världsfotbollens alkemiska essens.

- Det är utan tvekan en fantastisk, attraktiv lottning mot tidernas mest framgångsrika lag i den här turneringen, sa Alex Ferguson.

United och Madrid har mötts tre gånger i Europacupen.

Tre gånger har det lag som vunnit sedan tagit hem pokalen.

Det kan hända igen.

Allt kan hända.

Det räcker att titta på lirarna på den här sidan för att förstå att vi ska få se något vi aldrig sett förut.

Fotbollsvärlden må vara på väg in i avgrunden, men sådana här matcher gör att man står ut med vad som helst.

Det känns som liv, det luktar vår.

Banne mig.

Gårdagens stora män var Robert Pires och Pavel Nedved, spelare som vägrade att låtsas som att inget hänt medan allt händer.

Bomberna faller även över fotbollsplaner.

Till sist: semifinallottningen ser alltså ut så här: Barcelona/Juventus-Real Madrid/Manchester United, Inter/Valencia-Milan/Ajax.

ARTIKELN HANDLAR OM