Barcelona räddade spänningen – men Real vinner ligan ändå

FOTBOLL

Gamla meriter betyder inget när Real Madrid och Barcelona möts.

För den delen inte heller färska meriter som aktuell tabellställning.

1-1 slutade nattmanglingen i Madrid, ett resultat som speciellt lär glädja folken i Real Sociedads Baskien och Deportivo La Coruñas Galicien.

Gör nu bara dessa båda lag sin plikt så är det söndag kväll en enda poäng upp till ledande Madrid.

Det lär inte hjälpa. Real vinner ändå ligan.

Men på Bernabéu denna påskafton såg Real Madrid lika lite ut som spanska mästare som FC Barcelona såg ut som en avstigningskandidat.

Detta ska ses som både ros och ris.

Det var en intensiv match med rejäla smällar och ett sällsynt grinigt klimat på plan. Det Barça-gäng, som i lördags blev så förödmjukade på Nou Camp (vilket är spanska medan Camp Nou är katalanska, om du skulle fundera över att du ser båda varianterna...), stod nu upp på ett helt annat sätt.

Mycket filmningar

Det togs och det gavs, men tyvärr filmades det också enormt mycket.

Barcelona vann varningarna, 6-5, och om det nu var någon varning för mycket - som till exempel Salgados andra, vilket renderade honom rött kort - så skulle det nog ha varit ytterligare några vid andra tillfällen.

Någon njutbar fotbollsmatch blev det däremot aldrig. Ingen stor underhållning.

I Real försökte den ambitiöse Figo hela tiden, Ronaldo glimtade till, Zidane var rent bedrövlig för andra matchen i rad, Raul av allt att döma lika ankelskadad som han rapporterats inför matchen, och att Hierro är "en senfärdig mittback" (passningen till Luis Enriques kvittering) stod att läsa redan i går i denna spalt.

Jag hörde aldrig Tommy Engstrand berätta om Vicente Del Bosque hade Javier Portillo att tillgå på sin avbytarbänk, men OM det nu var så, är det ofattbart, att han inte kastade in detta fynd som gjort mål i stort sett varje match han fått hoppa in.

I Barça var det roligt att se hur många som repat mod efter fiaskot förra lördagen. Patrick Kluivert visade att han fortfarande kan nicka och skjuta på volley, Marc Overmars kantrusningar var nu lika lyckade som de var misslyckade mot Deportivo, och mittfältet stod upp och vann den kampen.

Fyra lag har tagit poäng

Barça är nu det fjärde lag - efter Atlético Madrid, Real Sociedad och Villareal - som lyckats ta poäng borta mot Real, men resultatet 1-1 när tabellettan hemma möter tabelltolvan låter inte riktigt som det ska.

Hade man bara gett sig tid att studera gammal statistik på Real-Barça-matcher, så hade man förstått.

Detta var lagens 73:e seriemöte i Madrid, men om vi håller oss till de matcher, där Real Madrid lett ligan och Barcelona samtidigt legat illa till, så blir resultatet till och med helt logiskt.

22 gånger tidigare har Real toppat ligan vid dessa matcher. Tre gånger av 22 har Barcelona vunnit, men det märkliga är att ju sämre Barça legat till, ju närmare oavgjort har man varit.

1971/72 låg Barça på 16:e plats, Real Madrid ledde - 1-1 slutade det.

1987/88 låg Barça på elfte plats, Real ledde och vann också, 2-1.

1991/92 låg Barca tia, Real ledde - 1-1 slutade den matchen.

Oavgjort var rättvist

Lägg så till lördagens möte - Barca tolva, Real etta - och vi ser, att av de fyra matcher när avståndet i tabellen varit som störst, har Real vunnit en enda med uddamålet medan övriga tre slutat med kryss.

Oavgjort var också rättvist denna gång.

Barça ledde länge på poäng, men Reals två jättechanser på slutet - först Figos granna genomlöpning och sedan Ronaldos nick i ribban - gör nog att Real ändå till slut var närmast.

Klen tröst, säger jag, för den fyrling som skulle börjat med Real-vinst...

ARTIKELN HANDLAR OM