Storlagen vinner när det går lite småtrögt

FOTBOLL

Fotbollsvärldens bästa universitet: Lär dig fart hos Manchester United, lär dig allt annat hos Real Madrid.

Efter studenten kan du ta en tur förbi Turin.

Och lära dig vinna.

Det spelades inga fantastiska matcher i går, men det är sällan i de matcherna som ligor avgörs.

De avgörs när allt går lite småtrögt.

Det är då som vinnare vinner och tvåor spelar oavgjort.

Vi såg det i både Spanien och Italien i går.

Deportivo La Coruña mötte ett lag (Mallorca) som slog ut dem i cupsemin, Real Sociedad mötte ett lag som slagit dem åtta gånger i rad på Camp Nou. Det sket sig, förstås. La Real hann knappt komma in innan Barça skickat in ett argentinskt ( Riquelme till Saviola) och ett holländskt ( Overmars till Kluivert) mål. Depor sprang in i det lilla kraftpaketet Samuel Eto"o och var aldrig nära att ta poäng.

Slöseri, Real

Real Madrid spelade inget vidare.

Men de gjorde sitt.

Det finns så mycket kvalité i Madrid, så många världsspelare, att man nästan blir förbannad. I går kom höstens succéman, den underbare argentinaren Cambiasso, in från bänken och spelade fram avbytaren Morientes till 3-1. Roligt för Real Madrid, men vilket otroligt slöseri är det inte?

Jag vill få mer än en kvart av Morientes och Cambiasso.

Zidane har sagt att "El Beckham" knappt KAN säga nej till Madrid.

Deportivo La Coruña och Real Sociedad kan inte säga så mycket heller.

Inte mer än "saluda al campeon". Hylla mästarna.

I Italien är det Juventus som ska hyllas. När serie A var halvvägs ledde Milan, tre poäng före Lazio och fyra före Juventus. Sedan gick tåget, och det tåget var svart och vitt.

Gårdagens matcher var otroligt signifikativa.

Juve sprudlade inte, men mot sega Brescia gjorde de sitt jobb. De ville kontrollera, och gjorde det med en Davids på springhumör och en för dagen halvbra Nedved (vilket ändå är en av världens bästa spelare).

Då rodnade himlen

När man ser Juventus spela så där känns det alltid som att de ska vinna.

I går var det Pinturicchio, konstnären, som ordnade det. 2-1- volleyn från Del Piero var ett så kontrollerat, säkert och skönt penseldrag att Piemontes himmel rodnade.

Inter vinner inte lo scudetto i år heller, av det enkla skälet att de inte förtjänar den.

Inter saknar den mentala styrkan, och ett lag som tagit tre poäng på sex matcher mot sina tre toppkonkurrenter vinner inte ligan. I går vann Mancini, årets tränare, coachmatchen mot Cúper. Lazio öste på framåt, Cúper spelade med en (för all del bra) back på mittfältet och Inter vek ner sig. Om den läckre Dalmat fortsätter utvecklas och Bobo Vieri, Recoba och Crespo får vara hela så får Inter en ny chans nästa år.

2003 var Juventus år.

Och Nedveds.

Så här sa Atletico Madrids president Jesús Gil om sina spelare efter att de förlorat mot Osasuna på klubbens 100-årsdag:

- Jag insisterar, några av dem förtjänar inte att leva.

Över till dig, Peter Antoine.

Fotboll