Hårt staff för Ibrahimovic

Klart i dag: Zlatan avstängd sex matcher

FOTBOLL

STOCKHOLM (TT) Zlatan Ibrahimovic missar alla matcher utom den sista i den holländska ligan.

På fredagen fick Ajax-anfallaren sin dom på avstängning i sex matcher, varav en villkorligt, för incidenten i samband med ligamatchen mot Feyenoord den 16 april.

Foto: ap
tvingas vila Zlatan stängs av sex matcher för att ha armbågat en försvarsspelare i ansiktet. Det betyder att han bara hinner spela en match i ligan innan Sveriges EM-kvalmatcher i juni.

Semifinalen i den holländska cupen mellan Ajax och Feyenoord fick svidande konsekvenser för Zlatan Ibrahimovic. Holländska fotbollsförbundets disciplinkommitté gick på förbundets förslag om fem matchers avstängning för det slag med armbågen han gav Feyenoordbacken Gerard de Nooijer. Formellt fick Ibrahimovic fick till och med sex matchers avstängning, den sista dock villkorligt. Det innebär att om Ibrahimovic drabbas av fler avstängningar i Holland så läggs automatiskt en match till den avstängning han då döms till.

Den svenske landslagsanfallaren har varit avstängd i väntan på beslut och avtjänat en match av avstängningen.

En ligamatch kvar

Återstår fyra matchers avstängning - och därefter är det bara en match kvar i ligan.

Avstängningen kommer mycket olägligt med tanke på landslagets EM-kvalspel. Den 7 juni möter Sverige San Marino borta och den 11 juni väntar Polen på Råsunda. Hans senaste match var landskampen mot Kroatien på Valborgsmässoafton.

Fram till EM-kvalmatcherna i juni har Zlatan bara en enda tävlingsmatch, ligaavslutningen mot Heerenveen hemma den 29 maj.

Även Ajax lagkapten Christian Chivu och Feyenoords anfallare Pierre van Hooijdonk avstängdes för förseelser i samband med cupmötet. De fick tre matcher var.

Båda klubbarna har fyra dagar på sig att överklaga fredagens beslut, som i så fall går till skiljenämnden i holländska fotbollsförbundet.

Det var på fredagen oklart om domarna kommer att överklagas.

Zlatan Ibrahimovic sade i en TT-intervju före landskampen mot Kroatien att han inte var ute efter att skada Gerard de Nooijer. Ibrahimovic var avstängd för en liknande förseelse förra säsongen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM